Indicele de masa corporala (IMC) pe timpul sarcinii

     Odata cu trecerea primului prag, si anume confirmarea sarcinii, incepi sa ai tot felul de ganduri, emotii si te incearca sentimente straine poate pana atunci. Incepi sa iti pui tot felul de intrebari, sa faci cercetari, sa cauti ce e bine/ ce nu e bine, cum iei in greutate, cum se dezvolta fatul, cum va arata etc. Este normal si este sanatos sa avem toate acestea in minte odata cu confirmarea faptului ca un pui de om incepe sa se formeze in interiorul nostru.

     Unul dintre cele mai importante aspecte de care depinde dezvoltarea viitorului bebelus este organismul mamei: dieta acesteia pe parcursul sarcinii ii va influenta mult dezvoltarea intrauterina, dar si dupa nastere, iar pe langa aceasta, greutatea corporala se modifica odata cu cresterea fatului si e indicat sa fie pastrata intr-un anumit interval masurat de indicele de masa corporala (IMC).

  • Ce este indicele de masa corporal

     Indicele de masa corporala este un indicator recunoscut oficial care, tinand cont de inaltime si de numarul de kilograme avute la momentul respectiv, reda un calcul orientativ al greutatii corporale ideale pentru persoana in cauza. In functie de rezultatul obtinut, IMC-ul poate avea urmatoarele valori:

– Subponderabilitate: IMC < 18,5;

– Greutate normala: IMC = 18,5 – 24,9;

– Supraponderabilitate: IMC = 25 – 29,9;

– Obezitate de gradul I: IMC = 30 – 34,9;

– Obezitate de gradul 2: IMC = 35 – 39,9;

– Obezitate morbida: IMC =/>40.

     In cazul femeilor insarcinate, este cu atat mai important acest indice, cu cat daca viitoarea mama nu se incadreaza in categoria de “greutate normala”, are nevoie de atentie sporita pentru a nu afecta fatul. 

      Pentru fiecare categorie redata de IMC, corespunde un anumit interval de crestere in greutate pentru femeile insarcinate:

– pentru femeile subponderale: 13 – 18 kg in caz de sarcina monofetala;

– in cazul femeilor insarcinate care au o greutate normala: 11 – 16 kg (sarcina monofetala) sau 17 – 25 kg (sarcina gemelara);

– in cazul femeilor insarcinate supraponderale: 7 – 11 (sarcina monofetala) sau 14 – 23 kg (sarcina gemelara);

– pentru femeile care sufera de obezitate: 5 – 9 kg (sarcina monofetala) sau 11 – 19 (sarcina gemelara).

     Femeile subponderale sunt mai predispuse greturilor matinale si ca atare acestea pot duce la diminuari in greutate. Important este ca pe parcursul sarcinii sa creasca in greutate constant, acest lucru sustinand o dezvoltare buna pentru fat. Daca dimpotriva, nu se ia in greutate sau chiar ajunge sa scada drastic numarul de kilograme, indicand astfel un IMC si mai mic, atunci exista riscul crescut ca bebelusul sa se nasca prematur sau sa aiba sub greutatea normala si pot aparea complicatii in primele luni.

     Organismul femeilor supraponderale pe de alta parte poate influenta in mod negativ parcursul sarcinii, rezultand in aparitia diabetului gestational sau hipertensiune arteriala pe parcursul celor 9 luni de sarcina, iar ulterior nasterii pot aparea probleme de sanatate, precum obezitatea in copilarie.

     Cel mai indicat este ca viitoarea mamica sa isi pastreze un ritm cat mai scazut de stres, alaturi de o alimentatie sanatoasa si bogata in nutrienti, hranitoare pentru viitorul bebelus.

     Pana la finalul sarcinii se vor adauga mai multe kilograme care vor reprezenta in limite aproximative:

– bebelusul: 3 – 3,6 kg

– sani mariti: 0,5 – 1 kg;

– uter marit: 0,8 – 1 kg;

– placenta: 0,7 kg;

– lichidul amniotic: 0,8 – 1 kg;

– volum marit de sange: 1,4 – 1,8 kg;

– depozitele de grasime: 2,6 – 3,7 kg.

     Cel mai usor si placut mod de a scapa de kilogramele in plus ramase dupa nastere il reprezinta alaptatul (voi detalia subiectul intr-un alt articol).

  • Cum a fost in cazul meu

     Cine ma cunoaste, stie ca desi mananc bine si respect atat mesele principale din zi, cat si gustarile, sunt subponderala. Totusi, nu a influentat (spre fericirea mea) cu nimic dezvoltarea fatului si inaintarea in sarcina.

     Dupa ce mi s-a confirmat sarcina, m-am gandit sa pastrez un jurnal in care sa imi notez modificarile aparute, kilogramele luate in plus, dar si alte detalii pretioase, astfel incat sa am informatii clare pe care sa i le pot furniza doctorei in caz de nevoie, dar si pentru confortul meu emotional, ca sa stiu ca bebelusul este bine.

     Asadar am inceput sa ma cantaresc saptamanal, desi pana atunci, daca imi aduceam aminte sa ma cantaresc o data pe an (nu glumesc), era ceva. Uitandu-ma acum pe numarul de kilograme inregistrat pentru fiecare saptamana, observ ca am scazut o singura data la inceputul primului trimestru (asa cum am mentionat mai sus ca se poate intampla), iar apoi cresterea a fost constanta (au fost saptamani in care am luat 0,2 kg, iar in alte dati chiar si 1 kg pe saptamana).

     Pana la finalul sarcinii am avut inregistrata o crestere in greutate de 14,7 kg, care din fericire pentru mine nu s-a observat, parea ca doar bebelusul creste (sarcina fiind vizibila din luna a 7-a).

     Dupa sarcina, organismul m-a ajutat sa ma recuperez foarte usor, la 3 luni revenind (fara efort, fara diete, cu respectarea meselor si sustinerea organismului cu suplimente recomandate de doctor) la greutatea avuta inainte de sarcina; in decursul urmatoarelor 2 luni am scazut cu 2 kg sub numarul de kilograme avute initial si m-am stabilizat de atunci si pana in prezent, fiind cu o greutate mai scazuta decat inainte.

     Cel mai important este faptul ca ma simt bine, sunt energica si nu m-au afectat kilogramele in plus, nici reducerea lor dupa nastere.

     Voi cum ati gestionat modificarea masei corporale?

 

Surse articol: Link 1Link 2Link 3.

Sursa foto: Pexels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.