Aspecte care influenteaza starea de bine a bebelusului

     Este cunoscut faptul ca un bebelus, de dinainte de a se naste, este influentat de factori interni si externi in dezvoltarea sa, indiferent de etapa in care se regaseste.

     Cei mici inteleg mult mai multe decat pare, iar prin intermediul comportamentului lor, putem observa acest lucru, in prima parte a vietii lor comunicarea non-verbala fiind cea mai importanta “sursa” de informatii cu privire la starea lor.

     Atunci cand fatul se dezvolta in interiorul uterului mamei sale, dezvoltarea sa este influentata de multi factori interni si externi. Aceasta influenta exterioara se manifesta ulterior si mai puternic dupa nastere.

     Inca din prima zi, bebelusul proaspat venit pe lume este supus unor experiente noi, persoane, stari emotionale, mirosuri, zgomote, imagini si alte lucruri necunoscute pana la acel moment. Toate acestea ii influenteaza dezvoltarea fizica, mentala, emotionala si ii afecteaza parcursul ulterior, in functie de o serie de aspecte care isi lasa “amprenta” asupra sa.

  • Cele mai importante aspecte care influenteaza starea bebelusului:

nevoile fiziologice – indeplinirea lor si prezenta completa (atat fizica, cat si emotionala) a mamei si/ sau a tatalui sunt doua aspecte foarte importante pentru cel mic/ cea mica. Daca bebelusul este hranit, schimbat, ingrijit, el se va simti bine, va fi fericit si linistit.

starea emotionala a parintilor – se spune ca bebelusii plang mult, insa multi nu se intreaba si de ce se intampla acest lucru.

     Bebelusii nu pot comunica altfel decat prin plans, mai ales la inceput cand nu si-au dezvoltat inca ganguritul sau motricitatea, pentru a ne indica catre ceva anume care ii supara. Atunci cand plang, este clar ca nu se simt bine, ceva ii deranjeaza, reprezinta un disconfort sau o amenintare perceputa, la care adultul este nevoit sa gaseasca o solutionare pentru a linisti copilul si a-i oferi acel sentiment de siguranta de care are atat de multa nevoie.

     Ei sunt foarte usor influentati de starea de spirit a mamei si a tatalui, a persoanelor cu care isi petrec timpul, in general. Daca parintii sunt linistiti, fericiti, calmi, rabdatori si se simt impacati cu situatia lor actuala de orice natura, atunci si bebelusul are o stare de pace, de calmitate, este linistit si nu are motive de suparare/ frustrare sau de alta natura negativa. Insa daca din diverse motive, starea mamei si/ sau cea a tatalui este alterata, sunt suparati, tristi, nervosi sau au alte probleme cu impact negativ emotional, acest lucru este resimtit imediat, prin lipsa rabdarii, prin tonul vocii, prin mimica fetei, prin actiunile pe care le fac si cum le fac.

     Bebelusii simt imediat prin tonul vocii si viteza cu care vorbim, prin expresia fetei (sunt extrem de atenti la ochi si la buze), dar si prin intensitatea respiratiei daca ceva este in neregula cu adultul de langa ei si preiau aceeasi stare.

     De aceea, va rog, ca atunci cand observati ca cel mic plange si stiti deja ca are scutecul schimbat, ca este mancat, ca nu are probleme de sanatate, uitati-va intai la voi: cum va simtiti? de ce va simtiti asa? observati cauzele si ce puteti face pentru a schimba ceva in bine pentru voi intai.

     Din punctul meu de vedere, acest aspect conteaza in proportie de 90%, atat de mult observam cat il influenteaza starea noastra. Cum noi suntem informati, linistiti si fericiti si implicati complet, vedem ca aceasta stare buna, pozitiva, se transmite si celui mic, la randul sau avand o stare de fericire, veselie permanenta, energie si curiozitate sa exploreze mediul, simtindu-se in siguranta cu noi alaturi si avand foarte putine momente de panica/ stres/ frustrari/ alte emotii negative.

     Descoperirea sinelui, a starilor interioare ajuta mult la reducerea starilor neplacute, anxioase si la reducerea stresului transmis catre cel mic/ cea mica, reducandu-se astfel rata de declansare a plansului la bebelusi (va voi povesti intr-un articol viitor totul despre somatizare si cum impacteaza ea viata noastra si a copiilor nostri, un factor atat de esential de cunoscut, dar subevaluat, chiar ignorat).

mediul inconjurator prin factorii microclimatici (temperatura si calitatea aerului, umiditate, lumina naturala/ soare, presiune atmosferica, altitudine) – atat in casa si respectiv in camera copilului, cat si afara, acesti factori pot afecta negativ starea acestuia, daca nu se tine cont de cateva aspecte care sa reduca disconfortul resimtit de copilul mic.

     Temperatura ideala in camera copilului, indiferent de anotimp, mai ales in primii ani de viata, se regaseste in intervalul 21 – 24ºC, putand sa scada dupa primele 5 – 6 saptamani de viata pana la minimum 19ºC (putin cam rece pentru noi, dar am observat ca temperatura este bine resimtita de organismul copilului).

     Umiditatea optima se regaseste in intervalul 40 – 60%. De obicei, atunci cand este cald sau foarte cald afara, umiditatea este crescuta (vara in camera copilului s-a inregistrat si umiditate de 75% +), iar toamna tarzie si iarna umiditatea scade (in mijlcul iernii higrometrul ne-a indicat o scadere pana la 28%).

     Pentru scaderea umiditatii avem doua dezumidificatoare care chiar ajuta, absorb umezeala din aer, dar pentru mentinerea umiditatii potrivite pe perioadele calde functioneaza aproape non-stop (insa consumul de curent electric nu a fost influentat cu mult, fiind foarte putin consumatoare de energie electrica). Este important de stiut ca atunci cand umiditatea depaseste pragul de confort de 60%, creste riscul aparitiei si mentinerii in aer a diverselor bacterii si virusuri care pot afecta starea de sanatate a voastra sau in special a micutului om, care inca nu are imunitatea intarita.

     Pentru cresterea umiditatii, in cazul in care aerul este foarte uscat, folosim un umidificator cu un rezervor generos, pentru a nu-l incarca cu apa zilnic. Atunci cand aerul este prea uscat, cel mic se poate infunda mult mai usor si ii poate crea disconfort crescut mai ales pe timpul noptii. Asadar, umiditatea chiar conteaza sa fie in parametri optimi.

     Prezenta luminii naturale, absorbtia de vitamina D de la soare chiar ajuta mult. Stim foarte bine cum ne simtit noi, adultii, atunci cand este innorat afara, iar daca sunt mai multe zile fara soare vizibil pe cer, atunci starea noastra se altereaza imediat, ne simtim somnorosi, melancolici, avem o stare generala de letargie care duce la frustrare si la alte stari ulterioare cu impact negativ emotional. Daca la noi are un impact asa de mare, sa nu ne miram daca cei mici vor resimti aceste stari mult mai profund si nestiind cum sa le gestioneze, plang pentru a ne spune acest lucru.

expunerea la tehnologie prea devreme – aici este un subiect foarte amplu pe care l-am abordat detaliat aici, insa ca o nota generala, s-a constantat de catre specialisti faptul ca daca bebelusii si copiii mici (pana la varsta de 2 ani) sunt expusi de timpuriu la ecrane de orice tip (telefon, tableta, laptop, calculator, TV) sunt predispusi la a dezvolta autismul virtual si nu se mai pot concentra, nu mai pot reactiona la auzul vocii parintilor, dar si alte efecte nedorite ce pot afecta pe termen lung dezvoltarea lor ca viitori adulti (creierul este in dezvoltare, vazul la fel, iar imaginile colorate, aprinse si prea rapide prin miscarile vazute pe ecran, sunt dificil de perceput pentru copil si astfel afecteaza crearea legaturilor neuronale). Chiar si functionarea unui televizor in fundal, fara vizionare directa, poate duce la intarzieri in dezvoltare, prin natura programului prezentat, a tonalitatea vocii, a rapiditatii cu care se vorbeste.

plimbarea in spatii aglomerate, zgomotoase, suprastimulatoare.

Ce alti factori au influentat starea copilului vostru?

 

Surse articol: Link 1Link 2Link 3.

Sursa foto: Pexels

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.