Laptele de capra vs. laptele de vaca in alimentatia copilului

     Inainte de momentul diversificarii, m-am documentat mult cu privire la retete, cu ce sa incepem, ce are voie si ce nu, dupa cat timp putem sa ii introducem anumite alimente/ ingrediente.

     Dupa ce citisem atatea informatii, aveam o dilema: ce lapte sa aleg pentru prepararea meselor celui mic? Clar, laptele se introduce dupa varsta de 1 an, ca produs propriu, insa inainte de aceasta varsta se pot gati multe retete cu lapte si mi-am propus sa fac alegerea cea mai potrivita pentru el inca de la inceput.

     De cand cu baietelul nostru, grija fata de ceea ce mancam este si mai mare decat era inainte, iar dupa momentul inceperii diversificarii, am devenit consumatori de lapte de capra.

     Pana atunci auzisem diverse lucruri, cum ca are un gust neplacut, miros puternic, ca e altfel decat laptele de vaca – desi nu gustasera niciodata,  multi pareau dezgustati de acest tip de lapte. Cu toate acestea, ne-am informat bine, l-am incercat si am ramas foarte placut surprinsi – laptele de capra este mult mai gustos decat laptele de vaca (cel putin din punctul nostru de vedere) si, mai important decat atat, este mult mai sanatos.

  • Laptele de capra – beneficii si continut nutritiv

– in urma unor studii efectuate s-a constatat faptul ca laptele de capra are compozitia chimica cea mai apropiata de laptele matern, in multe tari sustinandu-se consumul de lapte de capra pentru bebelusi si copii trecuti de 1 an.

– intareste sistemul imunitar (pe langa multe alte minerale, contine seleniu);

– previne anemia feripriva (deficienta de fier), datorita metabolizarii bune a fierului din lapte;

– previne demineralizarea osoasa (are cu 13% mai mult calciu decat laptele de vaca);

– reduce inflamatiile intestinale (gaze, balonare, diaree);

– este usor digerabil, datorita nivelului scazut de cazeina (proteina naturala cu efect de absorbtie lent); s-a constatat faptul ca in 50% dintre cazuri, persoanele intolerante la lactoza au putut consuma lapte de capra fara probleme intestinale ulterioare, intrucat organismul l-a putut digera usor;

– este bogat in acizi grasi (are cu 18% mai multi acizi grasi decat laptele de vaca) si acest lucru il face sa fie mai nutritiv;

– are, de asemenea, nivelurile ridicate de vitamina B6 (cu 25% mai mult decat laptele de vaca), vitamina A (cu 47% mai mult), potasiu (cu 134% mai mult), niancin (cu 300% mai mult), cupru (cu 400% mai mult);

– nu creste riscul de alergii, precum se intampla cu laptele de vaca;

– nu produce mucozitati in exces, datorita moleculelor de grasime mult mai mici decat cele gasite in laptele de vaca;

– este mai putin toxic decat laptele produs de vaca (de cele mai multe ori, vacilor le sunt administrati hormoni de producere fortata a laptelui – acest lucru se datoreaza faptului ca laptele de vaca este cel mai comun tip de lapte consumat in Europa si Statele Unite).

  • Laptele de vaca: principalele beneficii

– este o buna sursa de calciu, fosfor, seleniu si de vitamina A, vitamina B2, vitamina B5, vitamina B12;

– are un continut ridicat de amino-acizi esentiali pentru dezvoltarea organismului;

– cantitatea de potasiu ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale scazute;

  • Cateva mituri si adevaruri despre laptele de vaca:

– ajuta la reducerea imbolnavirilor si alergiilor (fals) > laptele de vaca este considerat a fi cauza nr. 1 in dezvoltarea alergiilor la copii;

– cantitatea ridicata de proteine din laptele de vaca este benefica pentru copiii mici (fals) > acest nivel ridicat de proteine duce la iritarea mucoasei intestinale si la eliminarea prin urina a calciului;

– laptele de vaca este una dintre cele mai bogate surse in grasimi pentru copii (fals) > are un nivel de grasimi destul de redus si nu ajuta la dezvoltarea creierului la copii;

– laptele de vaca contine toti nutrientii necesari dezvoltarii unui bebelus (fals) > continutul mic de fier din laptele de vaca poate duce la aparitia anemiei feriprive, iar continutul ridicat de fosfor ingreuneaza absorbtia de calciu.

     Oricare ar fi decizia voastra cu privire la ce tip de lapte sa folositi in alimentatia bebelusului, important este sa fie discutata cu medicul pediatru.

     Consider necesar sa mentionez faptul ca intotdeauna alimentatia se adapteaza in functie de varsta, nevoile si starea copilului, iar informatiile prezentate au caracter informativ si nu inlocuiesc sfatul medicului pediatru care tine sub observatie copilul.

     Voi ce lapte le dati spre consum celor mici?

 

Surse articol: Link 1Link 2Link 3Link 4Link 5

Sursa foto: Pexels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.