Documente necesare dupa nastere

     Nasterea copilului este cu siguranta cel mai asteptat moment din viata viitorilor parinti: un nou membru al familiei de care sa ai grija, sa il formezi si sa ii sustii o dezvoltare armonioasa – un nou nivel de dragoste care poate fi atins si neexperimentat pana atunci.

     In acelasi timp, odata cu nasterea bebelusului, exista si o serie de formalitati care necesita timp investit ca sa puteti inregistra nasterea, dar si pentru a beneficia de ajutor financiar din partea statului pe perioada concediului de maternitate (in functie de durata aleasa, 1 sau 2 ani).

     Mai jos veti regasi o lista cuprinzatoare cu documentele necesare post-nastere in ordinea depunerii acestora la institutiile publice:

 

  1. Declararea si inregistrarea nasterii

     Dupa nastere, nou-nascutul trebuie recunoscut de stat, asa ca primul drum duce la Directia Publica de Evidenta a Persoanelor si Stare Civila a sectorului pe raza careia s-a produs nasterea.

      Termenul pentru declararea si inregistrarea nasterii copilului este de 30 zile de la data nasterii, pentru copilul nascut viu si aflat in viata. In celelalte cazuri nedorite termenul este de 3 zile de la data nasterii, pentru copilul născut mort sau 24 de ore de la data decesului, pentru copilul născut viu care a decedat pe perioada primelor 30 zile.

     In cazul nostru, certificatul de nastere a fost gata la o saptamana dupa depunerea actelor.

  • Acte necesare:

certificatul medical constatator al nasterii (este eliberat de catre maternitate la externare);

C.I. a parintilor si/sau al declarantului, daca nasterea nu este declarata de unul dintre parinti, original si copie xerox;

certificatul de casatorie al parintilor copilului, in original si copie xerox, daca sunt casatoriti, iar daca acestia poarta nume de familie diferit, declaratia scrisa cu privire la numele pe care il va dobandi copilul;

declaratia de recunoastere a copilului nascut in afara casatoriei, data de catre tata in fata ofiterului de stare civila care inregistreaza nasterea sau la notarul public, din care sa rezulte si numele de familie pe care il dobandeste copilul, la care se anexeaza consimtamantul mamei;

certificatele  de nastere ale parintilor, in cazul in care parintii sunt necasatoriti.

 

     2. Stimulentul pentru nou-nascuti

     Stimulentul este in valoare de 2500 lei/ nou-nascut, iar beneficiari sunt parintii/ parintele copilului/ copiilor nou-nascuti, cu domiciliul sau resedinta in Bucuresti de cel putin 6 luni la momentul depunerii cererii, ai caror copii s-au născut intr-o maternitate publica/ privata din Bucuresti si care nu inregistreaza datorii fata de bugetul local.

     Termenul pentru depunerea dosarului este de 30 zile de la data nasterii; nu este admisa nicio intarziere fata de acest termen, indiferent de motivatie (dupa cum se precizeaza expres pe site-ul Directiei Generale de Asistenta Sociala).

     In cazul nostru, stimulentul s-a transferat in contul bancar la o luna si jumatate de la depunerea dosarului.

  • Acte necesare:

cerere tipizata (o gasiti aici);

declaratie de consimtamant, completata de parintele care nu se prezintă la depunere sau in contul caruia nu se vireaza stimulentul/ nu ridica simulentul (o puteti descarca de aici);

certificatul de naștere al copilului, in original si copie (daca este deja eliberat) sau numarul de inregistrare care conține CNP-ul copilului, eliberat de Biroul de inregistrare nasteri de la Oficiul de Stare Civila, în cazul în care nu sa eliberat certificatul de naștere (dosarul se completează cu copie certificat nastere copil imediat ce este emis);

– biletul de iesire din spital al nou-nascutului sau certificatul medical constatator al nasterii emis de catre unitatea sanitară (copie);

C.I. a parintilor, original și copie (este obligatoriu ca solicitantul să aiba domiciliul stabil sau viza de resedinta in Bucuresti cu cel putin 6 luni inainte de depunerea cererii);

certificat fiscal emis de Directia de Taxe si Impozite Locale de sector pentru parintele deponent, din care reiese ca solicitantul nu are datorii neesalonate catre bugetul local;

extras de cont pentru efectuarea viramentului bancar (extrasul de cont se obține de la banca unde este deschis contul, eliberându-se pe loc; nu se accepta copie printata/ xeroxata).

 

     3. Indemnizatia pentru cresterea copilului

     Conform OUG nr. 111/2010 pentru copiii cu vârstă de la 0 la 2 ani (3 ani pentru copiii cu handicap), indemnizatia este 85% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anterior datei nasterii copilului (minimum 1250 lei/ luna).

     Depunerea dosarului pentru a beneficia de indemnizatie se face incepand cu cea de-a 43-a zi de la data nasterii copilului, dar nu mai tarziu de cea de-a 60-a zi de la nastere.

     In caz personal, indemnizatia a inceput sa fie transmisa in contul bancar la 3 luni de la depunerea dosarului si cu sumele aferente lunilor anterioare.

  • Acte necesare:

cerere tip (download din Link3, e) Tipizate);

– adeverinta tip eliberata de angajator;

– decizia de suspendare a activitatii (in original sau conform cu originalul de la locul de munca);

– certificat nastere copil (copie si original);

– C.I. parinti (copie si original);

– certificat de casatorie (copie si original);

– extras de cont in original cu semnatura şi stampila bancii  pe numele titularului (daca se doreste plata in cont) (desi legal vorbind, nu mai este obligatorie stampila, fara aceasta nu va primeste dosarul).

 

     4. Alocatie copil

     In cererea tip pe care o veti completa pentru primirea indemnizatiei se regaseste si optiunea sa primiti alocatia pentru copilul mic (practic este necesar doar un dosar in loc de doua). Eu am bifat campul suplimentar si alocatia este primita lunar in aceeasi tranzatie cu indemnizatia (sunt adunate sumele si veti primi o singura data banii pe luna).

    Pentru cazul in care nu ati optat la completarea cererii tip pentru indemnizatie + alocatie si sunteti nevoiti sa faceti un al patrulea dosar, pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 0 si 2 ani, alocatia este in valoare de 200 lei/ luna.

     Conform legii nr. 61/ 1993 art. 6, dosarul se poate depune din a doua luna dupa nastere, iar plata se face incepand cu a treia luna de la data nasterii.

  • Acte necesare:

cerere tip;

– certificat nastere copil (copie si original);

– C.I. parinti (copie si original);

– certificat de casatorie (copie si original);

– extras de cont in original cu semnatura şi stampila bancii  pe numele titularului (daca se doreste plata in cont).

     Sfatul meu este sa va inarmati cu multa rabdare si cateva liste inaintea momentului nasterii, pentru a va fi mai usor sa va organizati odata cu venirea pe lume a noului membru al familiei. Sunt destul de multe drumuri de facut si suficiente dosare de depus si este mai usor daca le aveti deja pregatite, pentru a nu va incarca memoria suplimentar cu ce aveti de facut si in ce ordine.

 

Surse articol: Link1Link2Link3Link4Link5

Sursa foto: Pexels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.