Cum am scapat noi de suzeta (sau, mai bine spus, cum nu a fost nevoie de interventie)

     Suzeta, suptul degetului sau nicio varianta (de preferat)? Imi imaginez ca este un subiect comun pentru parinti. Recunosc, intrebari ne-am adresat si noi cu privire la acest aspect: daca ii oferim suzeta, va deveni dependent? Cum putem sa reducem utilizarea ei ca sa nu fie un factor de stres pentru cel mic lipsa suzetei? Dar nu a fost cazul.

    In cazul nostru, sau mai bine spus, al bebelusului, suzeta a fost mai degraba un accesoriu si absolut deloc o necesitate – un accesoriu foarte putin timp folosit, pe o perioada de maximum 4 luni daca stau bine sa ma gandesc, doar in momentele cand ieseam afara cu carutul la plimbare si doar in cazurile in care il durea gingia puternic, simtind nevoia sa roada (a avut o “Girafa Sophie” pentru dentitie, foarte utila, insa in casa o agrea cel mai mult, afara nefiind la fel de tentat sa o “mestece”). Altfel, nu.

     Dupa o perioada, desi avea suzeta in carut in caz de nevoie, nu o mai baga in seama deloc si nu am mai luat-o cu noi afara. Ne intrebam daca il va deranja, eram curiosi sa observam daca incepe sa devina agitat de lipsa acesteia, insa cel mic a fost la fel de vesel, de fericit si nu stresat de faptul ca nu mai luam la plimbare suzeta in carut.

     Intrucat a fost permanent impreuna cu mine atat acasa, cat si in alte imprejurari si datorita faptului ca a fost si este alaptat in continuare la cerere (atat cat sa nu se decaleze cu mesele), nu a avut vreodata problema in ceea ce priveste suptul degetului sau dependenta fata de suzeta.

     Am auzit atatea povesti, am citit suficient de multe informatii in aceasta directie, insa cele mai multe informatii erau transmise subiectiv, tinzand catre o directie (suzeta da dependenta) sau alta (daca nu i se ofera suzeta, copilul isi va suge degetul si scapa mai greu de acest tic decat de suzeta).

     Copiii ajung sa ceara suzeta (care de cele mai multe ori le este la indemana) sau sa isi suga degetul intrucat simt lipsa apropierii de mama si acesta este modul in care ei isi reduc temporar nivelul de stres, de anxietate.

     De multe ori, cei mici cu suflet pur, daca nu simt nevoia de hrana in momentul respectiv, de lapte matern, dar vor totusi la san, ne transmit ca au nevoie de multa de iubire, de apropiere constanta, de alinare si de alintare, vor sa se simta in siguranta, confortabil, sa se simta cuprinsi de bratele noastre, sa auda respiratia noastra, sa isi regleze bataile inimii in ritm cu ale noastre, ale mamelor lor. Poate de multe ori nici nu doresc sa stea atasati la san prea mult timp, ci doar sa vada si sa simta disponibilitate din partea fiintei in care au cea mai mare incredere.

     Imi dau seama ca in cadrul fiecarei familii, aspectele legate de suzeta/ suptul degetul/ alaptat la cerere difera – oamenii sunt diferiti, abordarile sunt diverse, poate este vorba de o familie cu mai multi copii, poate mama nu poate sta acasa impreuna cu bebelusul pe cat de mult si-ar dori, poate exista si varianta in care sa nu poata fi posibila alaptarea. Oricare ar fi motivul, este decizia fiecareia dintre voi si o respect.

     Totodata, este bine sa oferim mai multa atentie celui mic/ celei mici si sa incercam sa observam daca putem satisface si altfel nevoile decat prin oferirea suzetei ca sa faca liniste, sa se tina ocupat/ ocupata, pentru ca e mai usor sau din alte motive puerile. Intotdeauna reactiile si comportamentele copiilor nostri indica faptul ca exista nevoi nesatisfacute si acesta este modul cel mai usor pentru ei de a ne arata ce simt.

     Voi cum ati procedat, ati oferit copilului suzeta? Daca da, cat de usor a renuntat la aceasta?

 

Sursa foto: Pixabay

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.