Magica varsta de 1 an – cum am sarbatorit ziua de nastere

     Timpul trecea, asa ca vazand ca ne apropiam de momentul zilei de nastere a celui mic ne-am gandit sa organizam o mica petrecere.

     Nu va ganditi ca am facut clasicul demers al sarbatoririi varstei de 1 an cu “taierea motului”, “ruperea turtei”, “alegerea obiectelor din tavita” sau alte obiceiuri si traditii. Nu, nu suntem traditionalisti, mereu am considerat ca e necesar sa ne adaptam stilului nostru si da, am citit despre obiceiuri (ce se organizeaza in mod clasic si de ce se face o activitate anume), insa daca am considerat ca nu ni se potrivesc, nu am pus in practica, mai ales ca nu suntem genul de persoane care sa faca un lucru doar de dragul de a-l face, pentru ca asa se face/ asa se stie/ nu s-a vazut altfel.

     Daca facem lucrurile diferit nu inseamna ca le facem gresit, ci doar ca nu le facem ca majoritatea; celor mai multi oameni le este teama sa iasa din tipar, sa isi expuna parerea si sa isi aplice punctul de vedere, mai ales in momentele in care pot decide acest lucru si nu de putine ori ajung sa se complaca in situatii care nu le surad, dar le lasa fara sa se implice mai mult doar ca sa “faca pe placul celorlalti”, pentru ca asa se asteapta cei din jur sa se intample (de exemplu la evenimente precum nunta, botez, alt tip de petrecere/ zile de nastere).

  • Organizarea zilei de nastere

     Am pastrat modelul nostru de a-l sarbatori pe baiatul nostru mult iubit cu un grup restrans de persoane, dupa cum ne-am organizat si alte evenimente importante din viata noastra. Cel mai bine si placut este sa fim inconjurati de oamenii cei mai apropiati noua, cei mai dragi, parinti si prieteni apropiati, oameni cu care ne simtim cel mai confortabil.

     Organizarea efectiva cred ca a inceput cu doua luni inainte – dupa ce am scris lista cu cei pe care doream sa ii invitam sa sarbatoreasca alaturi de noi ziua de nastere, am numarat 24 de persoane. Perfect! Nu aveam nevoie de mai multi oameni (cunoscuti, rude) ca sa ne simtim bine si sa fie o zi minunata. Am mentionat persoanelor din timp, pentru a fi siguri ca nu e din scurt si ca pot participa alaturi de noi la ziua celui mic.

     Cunoscand numarul de persoane care ni se vor alatura (intrucat au confirmat toti prezenta si le multumim foarte mult pentru asta), am putut face rezervare la un restaurant local, discret, unde aveam siguranta ca mancarea este gustoasa, preturile sunt mai mult decat accesibile, restaurantul este curat si cu o atmosfera placuta, si muzica buna. Nu mai era altceva de bifat.

  • Cum a decurs totul

     Ca sa ne pastram “aura de netraditionalisti”, am specificat expres ca va fi o iesire intre apropiati pe care o vom plati noi si nu o masa la restaurant pe care sa se simta ei nevoiti sa o plateasca. Nu am facut petrecere cu meniu (sincer, nu agreez deloc ideea de “bani in plic”), ci am lasat la latitudinea fiecaruia sosit sa isi comande dupa preferinta, considerand ca e cea mai potrivita abordare. Si nu am dat gres – toata lumea a fost multumita, fiecare putand sa comande dupa bunul plac ce dorea sa incerce in ziua respectiva, fara a avea impuse anumite feluri de mancare care poate nu ar fi fost pe gustul lor.

     Intre timp, cu cel mic am mers la locul de joaca, iar apoi a dorit sa se joace cu cateva dintre lucrurile pe care le primise cadou si care i-au atras atentia la prima vedere.

     Iesirea a fost timp de cateva ore la restaurant, ora stabilita acomodand programul de somn al celui mic si fara sa ii afecteze ulterior programul de somn – am stabilit ora 16 si am petrecut timp impreuna pana la ora 19:30. Cu restaurantul aproape de casa, am ajuns in timp pentru a ne pregati de seara si pentru odihna fara decalarea orei de somn.

     De asemenea, a ajutat foarte mult faptul ca i-am povestit din timp unde mergem, cu cine ne intalnim acolo si care este scopul iesirii la restaurant, a ajutat faptul ca ii cunostea pe toti cei prezenti si la final de zi nu s-a simtit iritat sau suprastimulat.

  • Aspecte care au contat in organizarea petrecerii pentru ziua de nastere a copilului mic

– sa facem totul cat mai placut, cat mai simplu, fara traditii si obiceiuri;

– restaurantul sa fie aproape de casa, pentru a nu-l decala pe cel mic cu programul de somn din timpul zilei;

– sa fie loc de joaca in interiorul/ exteriorul restaurantului pentru a oferi alternativa de joaca copiilor;

– petrecerea sa fie organizata ziua, nu seara/ noaptea pentru a nu-l debusola in ceea ce priveste somnul din timpul noptii (daca ar fi fost eveniment organizat noaptea cu siguranta agitatia si galagia nu i-ar fi priit si nu s-ar fi odihnit corespunzator);

– sa se mentina un cerc restrans de oameni invitati, ideal sa fie cunoscuti si de copil (daca nu ii poate cunoaste pe toti inainte, sa ii aratati fotografii cu persoanele respective, pentru a-l familiariza pe copil cu fetele invitatilor);

– sa fie o atmosfera familiara;

– sa fie un nvel redus de zgomot si de agitatie pentru a evita suprastimularea baietelului nostru;

– sa nu fim inconjurati de ecrane (dupa cum bine stim, in multe restaurante exista televizoare cu diagonala mare care nu pot fi evitate de copii);

– financiar, costurile sa nu fie prea ridicate.

     Voi cum ati organizat petrecerea pentru sarbatorirea varstei de 1 an a copilului?

 

Sursa foto: Pexels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.