Eruptia dentara la copii

     Una dintre preocuparile majore ale parintilor o reprezinta eruptia dentara, perioada care incepe in majoritatea cazurilor la 6 luni ale bebelusului si dureaza pana spre varsta de 2 ani si jumatate. In toata aceasta perioada si nu numai, este nevoie de o ingrijire atenta a dintilor de lapte.

      Ceea ce nu cunoastem multi dintre noi este ca radacinile (mugurii) dintilor se formeaza inca din viata intrauterina, la nastere dintii avand deja o mare parte din smalt formata, iar in cazuri extrem de rare, pot fi bebelusi care se nasc cu cativa dinti erupti.

  • Perioadele aproximative de timp in care apar dintii de lapte

     Dentitia temporara este alcatuita din 20 de dinti care vor erupe, in general, astfel:

– 6 luni – 8 luni – incisivii centrali inferiori;

– 8 luni – 10 luni – incisivii centrali superiori;

– 10 luni – 12 luni – incisivii laterali superiori si inferiori;

– 12 luni – 18 luni –  molarii primi inferiori si superiori;

– 18 luni – 24 luni – caninii;

– 24 luni – 30 luni – molarii secunzi inferiori si superiori.

     Important de mentionat faptul ca perioada de eruptie nu reprezinta o regula si este doar informativ scrisa, astfel ca bebelusul vostru poate avea traseul general cel mai des intalnit in cazul eruptiei dentare, sau poate avea parte de eruptie mai devreme (de la 2 – 3 luni) sau mai tarziu decat media copiilor (11 – 12 luni). Cel mai indicat este sa nu va induceti un stres suplimentar daca nu “urmareste” ordinea de aparitie in perioadele mentionate, atat timp cat totul decurge normal si este sanatos.

     Totusi, daca considerati ca perioada de incepere a dentitiei temporare este cu mult intarziata, cel mai bine este sa vorbiti cu medicul pediatru care urmareste evolutia copilului si sa faceti o vizita medicului pedodont, pentru verificari suplimentare.

  • Simptome care indica aparitia dintilor de lapte

– saliva abundenta;

– iritabilitate;

– eventuala tuse cauzata de saliva in exces;

– iritatie la nivelul pielii in jurul gurii din cauza salivei in exces;

– gingie inrosita, inflamata;

– mancarime la nivelul gingiei;

– gingie intarita in locul unde va erupe dintele;

– durere locala;

– apasat/ tras de urechi (durere extinsa din cauza eruptiei dentare);

– frecatul/ palmuitul obrajilor;

– apasarea gingiei cu degetul;

– muscat/ ros jucarii si orice alte obiecte ii ies in cale;

– somn des intrerupt.

  • Ingrijirea gingiei si a dentitiei temporare

     Inca de la primele semne de salivat excesiv, este bine sa curatam zilnic, de doua ori pe zi, gingia prin masarea acesteia cu un degetar special textil sau compresa sterila, care ajuta la mentinerea unei cavitati bucale curate.

     Incepand cu aparitia primului dinte, este indicat sa facem trecerea de la degetar la periuta de dinti speciala, cu peri moi (noi, dupa cautari selective, am ramas fideli acestui model, cu care cel mic se impaca foarte bine, acceptand-o cu usurinta), impreuna cu care putem folosi o pasta de dinti fara fluor (sau cu o cantitate minima de fluor) – acest aspect este foarte important, intrucat copiii mici nu isi pot clati gura singuri.

     De asemenea, pentru prevenirea problemelor dentare, cel mai indicat este sa evitam ingredientele si respectiv, mancarurile provocatoare de carii, precum zaharul si dulciurile, in general, care contin zahar si alti aditivi.

  • Reducerea nivelului de durere cauzat de eruptia dentara

     Intrucat eruptia dentara, de cele mai multe ori, cauzeaza un nivel de disconfort ridicat bebelusului, putem incerca sa ii reducem intensitatea durerilor prin:

– oferirea de jucarii/ inele dentare special concepute pentru ros/ muscat;

– aplicarea unui gel gingival la nivel local;

– masarea gingiilor;

– alaptat

  • Cum a fost, pana acum, in cazul nostru

     La 1 an si 3 luni, cel mic are 4 dinti si este pe cale sa isi faca aparitia al cincilea.

     In cazul lui, durerile asociate eruptiei dentare au inceput in jurul varstei de 3 luni, insa prima eruptie a avut loc de-abia la 11 luni.

     Simptomele cele mai frecvent manifestate sunt apasarea gingiei, trasul de urechi, gingie inflamata, salivare excesiva si iritatie cutanata, in jurul gurii si la nivelul barbiei, impreuna cu treziri dese noaptea, cand durerea incepe sa fie de nesuportat.

     Desi dintii au inceput sa iasa destul de tarziu, nu au fost probleme de nivel medical, nu ne-am facut griji si nici nu au fost probleme in ceea ce priveste alimentatia, el adaptandu-se sa manance muscat cu gingia bucati de mancare, inainte de aparitia dintilor.

     Tot ce va pot spune este ca in anumite momente, cand durerea isi atinge apogeul, devine sensibilizat rau in zona cu pricina si nu doreste sa il atingem, nici macar pentru a-l masa cu gel.

     Oricum ar fi si oricat de repede sau de lent ar erupe dintii temporari, imi doresc sa ramaneti rabdatori, calmi, empatici, alaturi de cei mici. Este important sa le puteti alina durerea cum puteti mai bine, chiar si prin simplia prezenta si imbratisari. Stiindu-va langa ei, vor trece mai usor peste aceasta perioada si daca sunt implicati cu voi in diverse activitati, vor percepe ca fiind mai suportabila durerea.

 

Surse articol: Link1Link2Link3

Sursa foto: Pexels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.