Campanie “Ajută-l să simtă căldura părinților de sărbători!

     Aceasta este o campanie de strangere de fonduri, pentru copiii născuți prematur și părinții lor care petrec sărbătorile în spitale alături de bebeluși.

 • Descriere campanie: 

     Este o campanie speciala, despre părinți care ajută alți părinți, despre altruism și compasiune. Despre bucuria de a ști că am putut oferi speranță și zâmbet unui părinte de copil născut prematur, care petrece sărbătorile în spital, alături de copilul său.

     Numai să ne gândim cât de greu este și câtă presiune, oboseală, depresie, câte lipsuri și incertitudini au acești părinți minunați care trec prin astfel de situații. Nu numai bebelușii devin luptători, ci și părinții. Acești părinți rămân copleșiti și speriați de situație, dar în același timp, mai plini de iubire ca oricând.

     În timp ce unii dintre noi abia așteptăm sărbătorile să putem petrece timp blând și magic împreună cu cei dragi și să împărțim cadouri, părinții de bebeluși prematuri suferă și dorința lor cea mai mare rămâne doar aceea de a își vedea copilul sănătos și de a pleca acasă împreună. Iar toată speranța bebelușilor născuți prematuri stă în forța, iubirea părinților, dar si devotamentul și implicarea medicilor și asistentelor medicale ce îi îngrijesc. Stă și în ajutorul și susținerea noastră.

     Numai când ne gândim că la nivel mondial, în fiecare an, 15 milioane de bebeluși se grăbesc să vină pe lume înainte de termen, ne dăm seama câți părinți și bebeluși luptători merită toată atenția noastră, a tuturor. Bebelușii născuti prematur au de înfruntat o serie de riscuri și complicații, însă majoritatea arată o forță ieșită din comun. Acești bebeluși luptă pentru fiecare zi de viață.

     Șansele de supraviețuire ale copilului prematur sunt substanțial îmbunătățite dacă este îngrijit corespunzător, dar și prin conexiunea permanentă cu părinții. La fel, alăptarea bebelușului prematur este cel mai bun lucru pe care îl poate face o mamă pentru el. Prematurul este predispus la infecții, iar lăpticul mamei îi va da anticorpi să lupte cu microbii și va ajuta la o creștere sănătoasă.

     Printre toate soluțiile de salvare a prematurilor, rămâne și ținerea copilului la pieptul părinților. Purtatul bebelușului prematur este cea mai bună soluție pentru toți.

 • Sistemele de purtare Kangaroo Care (Îngrijirea stil cangur) ajută la conectarea părintelui cu copilul imediat după naștere. Astfel, se stabilește un contact emoțional și fizic care are efecte pozitive pe termen lung și contribuie la scăderea anxietății părinților, previne depresia post-partum, îi oferă o stare de siguranță bebeluşului și îl ajută să se dezvolte sănătos.

     “Kangaroo Mother Care (KMC) este ideea pediatrului columbian Edgar Rey, care a introdus-o la Institutul Mamei și Copilului în 1978. Pe atunci, acest institut era cea mai mare unitate de nou-născuți din Columbia, responsabilă de nașterea a 30.000 de copii anual. Supraaglomerarea era atât de mare încât trei copii împarțeau un incubator și rata răspândirii infecțiilor era ridicată. Mortalitatea creștea precum și rata abandonurilor pentru că mamelor tinere și sărace, care nu apucau să își atingă măcar bebelușii, le era mai ușor să plece lăsându-i acolo.

     A învățat mamele de copii prematuri să își poarte bebelușii la fel cum o fac cangurii. Lucrând împreună cu colegul Hector Martinez, le-a învățat importanța alăptării și le dădea drumul acasă imediat ce copiii erau apți de plecare. Rezultatele au fost remarcabile. Mortalitatea și numărul infecțiilor au scăzut imediat. Supraaglomerarea s-a redus pentru că șederile în spital erau mai scurte, incubatoarele s-au eliberat și a scăzut și numărul abandonurilor.” (Lawn 2010 sursă)

     Îngrijirea stil cangur a bebelușilor născuți prematur vine cu beneficii extraordinare:
– reglează temperatura corpului;
– imită mediul calmant al uterului;
– îmbunătățește protecția imunologică;
– îmbunătățește lactația, prevalența și durata alăptării;
– îmbunătățește dezvoltarea/creșterea în greutate;
– stabilizează ritmul cardiac;
– crește oxigenarea corpului bebelușului;
– îi ajută pe părinți să joace un rol activ în locul unuia pasiv în recuperarea bebelușului lor;
– salvează vieți.
(date precizate în urma studierii surselor prezentate de Dr. Susan Ludinghton. Gazollo 2000).

     Ultimele studii arată clar că acest sistem de purtare în stil cangur a redus cu 51% moralitatea infantilă și datorită alăptării, bebelușii prematuri s-au dezvoltat sănătos și au supraviețuit. (Lawn 2010)

     “Un element important al KMC este că părinții au acces și pot sta cu copiii, creând legături unii cu ceilalți și câștigând încredere pentru că văd alți părinți cu copii foarte mici făcând același lucru.” – Nathalie Charpak, pediatră franceză.

     Julieta Villegas, colegă cu pediatra Nathalie Charpak spunea așa:
„Am descoperit că bebelușii purtați în sisteme cangur erau mai puțin hiperactivi, mai puțin antisociali. Am descoperit că dacă și tatăl s-a implicat în purtarea copilului în marsupiu, legăturile de familie erau mai puternice și apăreau mai puține separări.
Rezultatele arată că dacă iei o mamă, nu contează situația ei economică, și îi dai instrumentele și cunoștințele de care are nevoie pentru a purta de grijă propriului copil, va avea aceleași rezultate ca și cum ar fi avut o situație economică mai bună. E un mod de a micșora diferențele între păturile sociale și între nivelurile de educație.
Din acest motiv putem spune că prin îngrijirea de tip cangur, luptăm împotriva inegalităților. Nu doar salvăm vieți, schimbăm vieți.”

     Mai mult, Organizația Salvați Copiii a emis rapoarte în anul 2003 în care specifica cu exactitate că o data ce toate femeile din lume ar alăpta nou născuții în prima oră de la naștere, 830 000 de copii ar fi salvați anual de la moarte.

     Organizația Mondială a Sănătății, Unicef, The March of Dimes și National Institute of Health recomandă cu toții folosirea Îngrijirii Stil Cangur și o consideră o intervenție de dezvoltare testată științific, cu costuri mici, și un mare impact, pentru bebeluș și pentru mamă.

     Dr. Jack Newman afirmă că: “Probabilitatea ca alăptarea să reușească este mai mare atunci când mama și copilul sunt în contact piele pe piele, imediat după naștere.”

 • Scopul proiectului

     Părinții de bebeluși prematuri și copiii au mare nevoie de sprijin. Chiar nu putem ignora dovezile și este reală nevoie de mamă alături de bebelușii prematuri.

     Și ca să fim siguri că tot mai mulți bebeluși vot fi salvați și tot mai mulți părinți vor trece cu bine peste această perioadă dificilă din viața lor, cu provocări multiple, noi, Asociația de Pediatrie și Consultanță în Alăptare venim în ajutorul lor. Dar, evident, avem nevoie și de voi ca să reușim.

 • Cum îi ajutăm
  Fiecare donație va ajuta la salvarea unui bebeluș prematur. Cu banii colectați prin donațiile voastre, se vor cumpăra sisteme de purtare speciale pentru copiii născuți prematur.

Inițiator Proiect: Asociația de Pediatrie și Consultanță în Alăptare
Linii deschise
Cont lei: RO56INGB0000999905487678
Cont euro: RO76INGB0000999907115366
Cu mențiunea Donație Prematuri

 • Cui donez
  Persoanele care vor beneficia de acest proiect sunt bebelușii prematuri și părinții lor care se află în spital cu copiii.
 • De ce să donez
  Donând pentru copiii născuți prematur și părinții lor care sunt continuu alături de ei în spitale, contribui la salvarea unui bebeluș prematur și ajuți părinții copilului să poată depăși această perioadă.

     Hai să oferim împreună o clipă din timpul nostru copiilor născuti prematur, dar și mamelor.

     În urma donațiilor, se vor achiziționa sisteme de purtare în stil cangur și vom merge la Maternitatea Filantropia.

     În data de 18 Decembrie, membri ai Asociației de Pediatrie și Consultanță în Alăptare vor fi alături de părinții bebelușilor prematuri. Vor împodobi bradul și vor pregăti cadouri pentru părinții care petrec sărbătorile în spital. Au propus și cursuri de alăptare și babywearing pentru cadrele medicale.

     Aceștia și-au propus să strângă pana pe 16 decembrie, 3.480 lei, pentru cumpararea a 20 de maieuri pentru îngrijirea piele pe piele stil cangur, marime universală, pentru dotarea maternități Filantropia. Aceste sisteme de purtare pot fi dezinfectate si refolosite în cadrul maternități.

     Uniți să fim pentru a-l ajuta pe bebelușul prematur să simtă căldura părinților de sărbători!

   Pentru alte detalii, regasiti integral textul si pe pagina evenimentului creat aici, iar pentru a vedea ce alte noutati apar, puteti accesa pagina de Facebook Asociația de Pediatrie și Consultanță în Alăptare.


     Mai multe surse sigure și informative, despre beneficiile și studiile, poveștile Kangaroo Mother Care (KMC): 
– Kangaroo Care: The Best You Can Do To Help Your Preterm Infant, de Dr. Susan Ludington-Hoe
http://pediatrics.aappublications.org/content/n
https://www.youtube.com/watch?v=8hLo4_4ksAI
http://www.prematurity.org/baby/kangaroo.html
https://academic.oup.com/ije/article/39/suppl_1/i144/702431
http://kiddyshop.ro/docs/Kangaroo_Care
http://www.drmomma.org/2011/03/kangaroo-mother-care.html
http://apps.who.int/rhl/reviews/CD002771.pdf
http://www.boba.com/topics/kangaroo-care/
http://www.scienceandsensibility.org/?p=4995
https://www.llli.org/nb/nbpremature.html

Sursa articol: Asociația de Pediatrie și Consultanță în Alăptare

Sursa foto: Vija Design (producători din Canada, de sisteme de purtare pentru bebeluși) 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.