Sfaturi pentru un Craciun fara pericole pentru cei mici

    Urmeaza o perioada incarcata (la propriu) in casele noastre: ornamente, brazi de craciun, luminite, beteala, lumanari parfumate si multe alte decoratiuni care inveselesc atmosfera incaperilor de pretutindeni in perioada sarbatorilor de iarna.

     Pe langa aspectul festiv pe care il confera, decoratiunile pe care le expunem impreuna cu cei mici le pot transmite copiilor o legatura puternica cu traditiile desfasurate in cadrul familiei.

    Pentru a fi siguri ca ornamentele nu reprezinta un pericol pentru copii, Academia Americana de Pediatrie ne ofera cateva sfaturi:

– atunci cand achizitionati un brad natural, verificati sa nu fie imbatranit, ci sanatos, proaspat. Acele bradului ar trebui sa iasa foarte greu, daca sunt trase si nu ar trebui sa se rupa atunci cand le indoiti. Cand desfaceti si pozitionati bradul, ar trebui sa cada foarte putine ace. De asemenea, pastrati suportul bradului permanent plin cu apa, pentru a se evita uscarea acestuia.

– daca aveti brad artificial, verificati sa faca parte din categoria celor rezistenti la foc.

– cand montati/ aduceti bradul de craciun, asezati-l cat mai departe de seminee, radiatoare, sau alte surse de incalzire a locuintei. De asemenea, pozitionati bradul intr-un loc unde sa nu va incurce pe voi sau pe cei mici si sa nu blocheze calea usilor.

– verificati instalatiile de lumini pe care urmeaza sa le folositi pentru decorarea bradului si/ sau a altor locuri din casa, chiar daca sunt noi; fiti siguri ca becurile functioneaza si ca nu sunt fire rupte sau desprinse.

– este indicat sa aveti grija cu instalatiile de craciun care pot contine plumb. Este indicat sa cititi pe cutie si sa incercati sa evitati achizitionarea acestor tipuri de instalatii. Partile componente ale instalatiei de craciun pot contine plumb in cantitati mari cateodata si este bine sa va asigurati ca nu au contact cu ele copii mici, care le-ar putea baga in gura; intotdeauna, spalati-va pe maini dupa ce le montati/ demontati.

– inainte de a folosi instalatii cu lumini afara, in gradina sau pe fatada cladirilor/ apartamentului, verificati intotdeauna eticheta care atesta ca sunt certificate pentru uz extern. Ca sa fixati beculetele, prindeti-le cu ajutorul unor capse speciale sau pe niste carlige mici fixate inainte, nu prin prindere cu cuie sau piuneze. Nu trageti/ smulgeti luminite pentru a le strange.

– cand aprindeti lumanari, indepartati orice material inflamabil ar putea exista in proximitatea lor si asezati-le in zonele unde nu pot fi daramate. Nu lasati niciodata o lumanare aprinsa daca parasiti camera respectiva; nu folositi lumanari aprinse pentru a le monta in brad sau la alte plante.

– se doreste atentie speciala si in ceea ce priveste evitarea decoratiunilor/ globurilor care sunt ascutite sau care se pot sparge. De asemenea, evitati sa expuneti, in locurile cu acces usor pentru copii, ornamente cu portiuni mici detasabile (reprezinta pericol de inghitire) sau sub forma de dulciuri/ mancare, care ii pot atrage sa le bage in gura.

– este indicat sa folositi manusi daca folositi spray-uri cu zapada artificiala pentru decorare, pentru a se evita iritatiile la nivelul pielii si mentineti tuburile departe de nivelul fetei pentru evitarea aparitiei iritatiilor la nivelul ochilor si plamanilor.

– dupa despachetarea cadourilor, indepartati toate hartiile de impachetat cadouri, funde, pungi si alte elemente similare – prezinta pericol de inec/ sufocare, daca sunt inghitite bucati din acestea si poate exista pericol de incendiu daca se regasesc in apropiere de semineu/ radiator/ alte surse de caldura.

– pastrati toate plantele decorative si naturale potential periculoase in zone neaccesibile copiilor mici (aici am detaliat care sunt plantele ce pot fi toxice pentru copii, daca sunt inghitite/ atinse).

     Voi ce masuri de protectie ati luat pentru un Craciun fara griji alaturi de copii?

 

Sursa articol: Link1

Sursa foto: Pexels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.