Puseele de crestere in primul an de viata al bebelusului

     Puseele de crestere reprezinta acele perioade in care bebelusii cresc cel mai mult, atat din punct de vedere al masei corporale, cat si in lungime.

     In timpul unui puseu de crestere, bebelusii alaptati mananca mai mult decat de obicei (de multe ori chiar si la fiecare ora). Cresterea cantitatii de lapte este doar temporara, fiind semnificativ observata in special in primele saptamani de viata.

     Printre factorii care determina nevoia crescuta de hrana nu se numara doar dezvoltarea fizica a bebelusului; aceasta poate aparea si in momentele in care copilul urmeaza sa atinga anumite praguri de dezvoltare.

  • Perioadele de aparitie a puseelor de crestere

     In general, cel mai adesea, puseele de crestere au fost declansate in primele zile dupa nastere, dar si cu aproximatie la 7 – 10 zile, 2 – 3 saptamani, 6 saptamani, 3 luni, 4 luni, 6 luni, 9 luni, 11 luni (mai rar).

     Bineinteles, aceste intervale de zile/ luni sunt informative, fiecare bebelus avand propriul sau ritm de dezvoltare si nu este obligatoriu sa “respecte” aceste perioade pentru aparitia puseelor.

  • Durata puseelor de crestere

     In medie, un puseu inregistrat dureaza 2 – 3 zile, insa pot exista perioade in care puseul se exinde pe durata unei intregi saptamani, sau chiar doua.

  • Semne care indica aparitia unui puseu de crestere

foame permanenta – numarul meselor creste exponential pentru bebelusii exclusiv alaptati, fiind o perioada de alaptare aproape continua pentru cateva zile, iar bebelusii hraniti cu biberonul pare ca nu sunt satui dupa cantitatea de lapte consumata;

– modificarea temporara a duratei de somn – in functie de fiecare bebelus in parte, durata somnului ar putea fi mai scurta sau mai lunga decat programul obisnuit inregistrat pana atunci;

– iritabilitate – poate aparea in special in perioada puseului, cand tendoanele si muschii se intind, se lungesc odata cu intreg organismul si determina o durere la nivel local care transmite o stare de disconfort;

– vrea doar in brate – toti bebelusii vor in brate si este un aspect perfect normal (nu doar cand sunt mici), insa in special in perioadele acestea in care apar puseele si schimbarile mari in organism, sunt si mai “lipiti” de mama lor decat inainte;

– atingerea anumitor praguri de dezvoltare, precum rostogolire, tarat, mers sau vorbit.

  • Ce e de facut

     In aceste perioade este indicat sa urmati ritmul bebelusului, fie ca este vorba de perioade de alaptat mai dese si mai lungi, somn mai lung sau perioade suplimentare de liniste si alint in brate.

     Din punct de vedere al cantitatii de lapte matern nu e nevoie sa va faceti griji, organismul se adapteaza foarte usor acestor perioade si cu cat bebelusul suge mai des, cu atat creste mai rapid productia de lapte.

     In unele situatii, in functie de organismul mamei, este necesara o zi/ doua de adaptare, dar este important sa nu cedati si sa va hraniti in continuare puiul. Pe parcursul momentelor de alaptat este bine sa va mentineti la un nivel optim de hidratare si de nutrienti, intrucat cel mic/ cea mica va reduce din rezerva organismului vostru. Ascultati-va, deci, organismul, ca sa nu ajungeti in stadiul de deshidratare sau foame excesiva; in plus, hidratarea constanta ajuta producerea de lapte.

  • Cum a fost in cazul nostru

     Daca stau bine sa ma gandesc, in primele 6 luni am avut parte de foarte multe pusee de crestere, primul aparand cam la o saptamana si jumatate – doua dupa nastere. Urmatoarele pusee le-am inregistrat in jurul varstelor de 2 luni, 2 luni si jumatate, 4 luni si 5 – 6 luni.

     In medie un puseu de crestere a durat intre 2 si 4 zile, apogeul fiind atins de puseul de crestere de la 4 luni (care o coincis si cu regresie de somn cateva zile), durata acestuia fiind de aproape 2 saptamani.

     Printre simptome, cel mai adesea era frecventa crescuta de alaptare, urmata de treziri mai dese si usoara iritabilitate in primele doua zile de puseu; in brate la mine a fost si este permanent, deci nu-l iau in calcul ca un simptom exclusiv puseelor.

     Cu multa apropiere, conectare, alaptat, rabdare si sustinere din partea sotului, am trecut foarte usor peste aceste perioade, impreuna.

     In cazul copilului vostru care a fost frecventa puseelor de crestere? Cum ati trecut mai usor peste ele?

 

Sursa articol: Link1

Sursa foto: Pexels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.