De ce isi lovesc copiii intentionat capul

      Lovirea capului in mod intentionat este un aspect comun in cazul copiilor trecuti de varsta de 1 an. In jur de 20% din numarul copiilor cu varsta cuprinsa intre 1 – 3 ani dezvolta acest obicei, baietii fiind mai predispusi la acest comportament decat fetele.

     Cel mai adesea, copiii sanatosi incep sa-si loveasca/ legene mai puternic capul de anumite obiecte (perete, calorifer, scaun, mobila, alte obiecte masive si/ sau eventual cu suprafete dure) dupa 1 an, apogeul fiind atins intre 18 si 24 de luni – la unii copii aceasta etapa poate dura cateva luni, iar in cazul altor micuti, chiar ani, desi cei mai multi dintre ei dupa varsta de 3 ani inceteaza sa mai repete miscarea.

  • Motive pentru care cei mici isi lovesc capul in mod intentionat

– relaxare – desi suna ciudat, expertii considera ca multi copii fac acest gest pentru relaxare; isi lovesc capul in mod ritmic pentru a-si spori starea de confort sau de a-si induce starea de somn;

– reducerea nivelului de durere – copiii isi lovesc capul intentionat de perete, calorifer, televizor, pat sau alte obiecte mari atunci cand resimt durere, in special cauzata de aparitia dintilor sau infectie la nivelul urechii. Loviturile ii fac pe cei mici sa se simta mai bine, distragandu-si atentia de la sursa principala de durere;

– frustrare – pot exista cazuri in care copiii de peste 1 an care au un tantrum sa isi loveasca capul in mod intentionat in acel moment pentru a incerca sa se “elibereze” de emotiile puternic resimtite; intrucat le este dificil sa se exprime verbal, neintelegand toata paleta de emotii si sentimente, reactioneaza fizic, incercand sa se calmeze/ relaxeze;

– nevoia de atentie – daca copilul mic se loveste cu capul de perete/ alte obiecte in mod repetat, acest lucru poate sugera ca doreste sa atraga atentia, iar daca din partea parintelui atrage o reactie puternica, va face aceasta actiune in continuare pentru ca simte nevoie de atentie si observa ca este usor sa o “castige” asa (de obicei, acest lucru se intampla cand parintii nu petrec, din varii motive, suficient timp cu cel mic/ cea mica si copilul ajunge sa recurga la aceasta metoda pentru a se simti vazut si auzit;

– problema de dezvoltare – in anumite cazuri, lovitul capului poate fi un simptom asociat autismului si altor tulburari in dezvoltare, insa este intotdeauna insotit si de alte aspecte ce indica o problema medicala (rareori, lovitul capului, fara alte indicii, poate semnala o problema serioasa).

  • Aspecte importante de urmarit 

– lipsa abilitatii de a indica – in jurul varstei de 14 luni, cei mai multi dintre copii indica anumite obiecte pentru a ii face pe ceilalti sa se uite/ sa numeasca acele obiecte;

– inabilitatea de a urmari cu privirea – pana la implinirea varstei de 14 luni, cei mici invata sa se uite in aceeasi directie in care se uita si adultul care ii insoteste;

inabilitatea de a pretinde ca se joaca – pana la 14 luni, copiii isi dezvolta abilitatea de a se juca utilizand obiecte in alt scop decat cel real (de exemplu, pretind ca se piaptana cu un cub, sau isi pun un cub in cap care sa aibe rol de palarie).

     Aceste comportamente sunt, adesea, absente in cazul copiilor care sufera de tulburare de spectru autist, insa cel mai indicat este sa urmariti evolutia copilului si daca in jurul varstei de 1 an si 6 luni incepe sa dezvolte macar una dintre aceste abilitati, sansele de a dezvolta autism sunt foarte mici. Daca totusi, aveti anumite ingrijorari, dupa aceasta varsta cel mai indicat este sa vorbiti cu medicul pediatru si sa mergeti la un consult de specialitate pentru a va infirma/ confirma banuielile.

  • Ce se poate face 

     Oferiti-le copiilor vostri atentia cuvenita (petreceti timp cu ei, jucati-va impreuna), dar nu atunci cand se lovesc intentionat. Daca acestia observa ca va deranjeaza puternic actiunea desfasurata, o vor repeta pentru a va face sa reactionati la fel, considerand ca doar asa va pot capta atentia.

     De asemenea, puteti pretinde ca nu se intampla – de obicei, loviturile sunt usoare si daca nu observa vreo reactie din partea parintilor, dupa cateva incercari, renunta si isi gasesc alta activitate de facut.

     Daca nu este pus accentul pe De ce faci asa? Termina!  si incercati sa ii distrageti atentia cu alte activitati/ obiecte, explicandu-i pe scurt, pe un ton bland, ca nu e indicat sa faca asa, nu isi va canaliza toata energia in repetarea lovitului intentionat si astfel etapa va trece de la sine mai usor.

     Copiii nu se ranesc cu adevarat, iar cei mai multi dintre cei sub 3 ani nu pot genera suficienta forta ca sa isi cauzeze durere puternica sau probleme neurologice. Copiii care dezvolta acest comportament nu vor avea probleme de dezvoltare si coordonare, avand parte de dezvoltare in mod corespunzator varstei lor.

     Un studiu de avengura axat pe aceasta problema relativ minora din punct de vedere comportamental in cazul copiilor sanatosi a evidentiat faptul ca acestia sunt vizibil mai avansati (in dezvoltarea fizica si mentala) in comparatie cu copiii care nu dezvolta acest obicei. Asadar, reiese faptul ca lovitul capului in mod intentionat de catre copiii sanatosi poate fi un semn de inteligenta ridicata.

  • Cum este in cazul nostru

    In cazul nostru, cel mic a dezvoltat acest comportament in jurul varstei de 1 an si 2 saptamani. Il face destul de rar, insa il remarcam atunci cand se loveste intentionat cu capul.

     De obicei, da cu capul destul de usor fie de perete, de calorifer, sau de televizor (atunci cand se catara pe comoda TV si in foloseste pe post de spatar). Neobservand o reactie vizibila din partea noastra, inceteaza foarte repede actul in sine si isi vede de alte activitati.

     Zilele acestea, trecut abia de pragul de 1 an si 4 luni, intrucat urmeaza sa ii mai sparga un dinte gingia, se simte frustrat si cateodata oboseste mai repede din cauza durerii resimtite la nivelul gurii si urechii si are momente cand se loveste mai des singur (de cateva ori pe zi). Cum are cate o zi cand nu resimte durerea (sau cel putin, nu asa puternic), cum e linistit si nu mai repeta miscarea.

     Intrucat se dezvolta normal, este atent la tot ce se intampla in jurul sau si la noi, se concentreaza, se joaca pretins si nu prezinta alte simptome pentru a ne pune semne de intrebare, nu avem motive de ingrijorare si sunt convinsa ca va trece destul de repede peste aceasta etapa, aparent destul de normala, din viata lui de “toddler”.

     In cazul copilului vostru, ati observat un astfel de comportament? La ce varsta a inceput sa se loveasca in mod intentionat?

 

Surse articol: Link 1Link 2

Sursa foto: Pexels

One Comment Add yours

  1. Cristian says:

    La vârsta de 10 luni a început să se lovească cu palma în cap.prima oară mi-am facut griji , dar după ce am citit mai multe articole pe internet m-am liniștit 🙂

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.