Atmosfera de Craciun si de ce nu ne-am mintit copilul in legatura cu existenta lui Mos Craciun

     Doar ce au trecut zilele de Craciun. Zilele trecute eram impreuna cu familia, adunati toti in sufragerie, intr-un decor festiv, cu muzica de sezon pe fundal, langa brad, cu cadou ce astepta sa fie desfacut, mancare gustoasa de consumat si un baietel sprinten care adora sa fie inconjurat de cei mai apropiati, fara sa fie atras de cadouri (mai ales ca nu punem accent pe acest aspect).

     Si nu doar in ziua de Craciun. Noi am inceput oficial mesele de Craciun din prima saptamana completa din decembrie – nu va ganditi ca este ceva stresant, chiar deloc (nu pentru noi). Intrucat ne dorim sa facem resimtita atmosfera de Craciun inca de la inceputul lunii si cum dorim sa ne potrivim la program cu prietenii, ne stabilim datele astfel incat sa ne putem intalni cu toti pana in ziua de Craciun, ca mai apoi sa putem petrece timp alaturi de bunicii celui mic (facem asa anual, devenind o traditie pentru noi).

  • Nu cadourile sunt importante, ci atmosfera creata si timpul petrecut impreuna

     Baiatului nostru i-am povestit din timp de aceasta sarbatoare, ce presupune, faptul ca vom petrece timp impreuna cu prieteni dragi si cu bunicii, asa cum facem de obicei, totodata cu 3 elemente nou introduse: bradul de Craciun, cadourile si Mos Craciun.

     Cu bradul de Craciun am rezolvat repede, pe 6 decembrie am fost impreuna la piata de brazi si l-am rugat pe cel mic sa isi aleaga un brad din doi selectati de noi (brazi naturali, crescuti in pepiniere special concepute pentru a fi vanduti si mai apoi decorati pentru sarbatoarea Craciunului).

     S-a acomodat imediat cu existenta bradului in casa fara a reprezenta o piedica sau un pericol pentru el si ulterior ne-a urmarit atent cum il decoram.

     Desi noi nu punem accent deloc pe aspectul cadourilor, intrucat mai important este timpul de calitate impreuna cu cei dragi noua, iar cel mic resimte din plin implicarea, prezenta si conectarea cu noi, i-am povestit de faptul ca in acele zile organizate ca mese de Craciun, va primi cadouri (am stabilit sa i se ofere un cadou de la fiecare si nu mai multe: un cadou de la prieteni, doua cadouri din partea ambelor perechi de bunici si un cadou din partea noastra, a parintilor, mai mult decat suficient).

    Argumentele care stau la baza sunt reprezentate de faptul ca nu ne dorim ca cel mic sa se simta coplesit si suprastimulat de prea multe cadouri de care nu are nevoie, in special pentru ca noi petrecem foarte mult timp impreuna cu el si nu simte nevoia de a compensa cu jucarii. Are si el jucarii, nu ma intelegeti gresit, insa are cateva cu care se joaca cu adevarat (foarte putine), impreuna cu noi, iar cel mai mult timp il petrecem citind, explicand imagini din carti alese de el, joaca cu motanul, cu carioci si alte activitati casnice pe care le facem impreuna si care ii ofera o satisfactie intrinseca exceptional de mare.

     Copiii care primesc multe cadouri sunt mai agitati, se joaca superficial cu cele primite, nu se pot bucura cu adevarat doar de unul/ doua obiecte si se plictisesc repede, dorind altele (acestia, de obicei, ajung sa fie greu de multumit, fiind rasfatati cu tot felul de lucruri).

  • De Craciun nu il sarbatorim pe Mos Craciun, ci sarbatorim Craciunul

     Cel mic stie faptul ca Mos Craciun este un simbol al Craciunului, un personaj de poveste si ca face parte din povestile de Craciun, fara a avea nimic de a face cu oferirea cadourilor de Craciun.

     Mos Craciun este pana la urma, fiecare dintre noi, cei darnici, si nu ne-am pus niciodata in gand sa-l mintim in legatura cu acest personaj. Stie faptul ca toate cadourile primite sunt de la mami si tati, bunici, nasi si nu de la o persoana straina care pune darurile sub brad intrand prin efractie in casa (clar ca astfel nu se transmite un sentiment de siguranta).

     Magia sarbatorilor nu dispare odata cu cunoasterea adevarului despre Mos. Atmosfera de sarbatori este redata de noi, oamenii de pretutindeni, prin muzica, dans, voie buna, prin diverse elemente specifice Craciunului si prin tot felul de activitati desfasurate impreuna cu cei mici, cu familia si prietenii. Sarbatoarea Craciunului este pana la urma despre timp petrecut impreuna si iubire neconditionata, astfel ca si darurile ar trebui oferite din suflet, fara a se astepta nimic in schimb si fara a fi introdus in plan o persoana necunoscuta.

     De asemenea, copiii, in general, daca asteapta cadouri, se vor bucura sa le primeasca de la parinti/ bunici/ alte persoane apropiate, stiind ca acestia din urma au tinut cont de dorintele lor. In plus, cu cat copilul va creste, cu atat vor aparea intrebari noi, logice, mai elaborate pentru a intelege mai bine care este treaba cu Mosul asta si nu e indicat sa ne afundam in minciuni.

     Pana la urma, ce exemplu oferim celor mici, daca ii mintim/ pacalim? Asa cum noi nu ne dorim sa avem o realitate alterata, nici ei nu isi doresc sa le fie prezentata o realitate falsa, iar atunci cand, inevitabil, se ajunge la momentul adevarului, copilul poate suferi o deceptie cu atat mai profunda cu cat este mai implicat in aceasta poveste cu Mos Craciun si existenta sa.

     Pe de alta parte, dupa ce vor afla adevarul, vor incepe sa se indoiasca si de alte lucruri spuse de parinti si cu cat afla ca li s-au spus mai multe neadevaruri, cu atat relatia de incredere formata se destabilizeaza.

  • Psihologii sustin parintii care nu isi mint copiii in legatura cu existenta lui Mos Craciun

     Aceasta situatie a fost dezbatuta si de psihologi, care sustin, de asemenea, faptul ca este mai bine sa le spunem de la inceput adevarul copiilor nostri (acest adevar doar ii va ajuta si nu ii va afecta in mod negativ, nici nu le va distruge sarbatorile de iarna).

     Printre motivele sustinute de Dr. Justin Coulson este si faptul ca mintindu-i, nu le sustinem imaginatia. Copiii, atunci cand au sustinere, ajutor si multe povesti deja citite si aspecte reale in legatura cu care nu sunt pacalitit, isi pot dezvolta mai usor imaginatia, pot crea ei insisi mai multe povesti sau mai multe variante ale aceleasi povesti si cunoscand adevarul despre personaje precum Mos Craciun, ca fiind doar un simbol si un personaj, isi pot imagina ca exista. Astfel, va puteti crea propriile povesti si jocuri de Craciun, facand totul mai amuzant, fara sa fiti nevoiti sa inventati minciuni.

     In concluzie, copiii ai caror parinti nu ii mint in legatura cu existenta mult cunoscutului Mos Craciun (sau a altor personaje), dupa cum spun si unele cercetari, isi pot dezvolta mai usor imaginatia si pot face mai usor diferenta intre ce exista in realitate si fantezie.

 

Sursa foto: Pexels


Mai puteti citi:

Sfaturi pentru un Craciun fara pericole pentru cei mici

Pregatiti pentru Craciun

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.