Sughitul la bebelusi

     Stiu de la parintii mei ca atunci cand eram mica, sughitam foarte des si nu stiau ce modalitati sa mai gaseasca pentru a reduce sughitul. Totusi, pe atunci existau putine surse de informare si tot ce se stia se transmitea pe cale orale, neexistand acces la atatea studii, carti si site-uri cu detalii medicale de acest gen.

     Sughitul este un proces extrem de comun la bebelusi, nu este nimic anormal in a sughita, dar nici periculos si desi pare ca provoaca disconfort, bebelusii nu sunt deranjati de sughit. Pana la urma, sughitul apare chiar si atunci cand bebelusii sunt inca in uterul mamei, fiind un reflex natural al organismului.

  • De ce apare sughitul

     Sughitul la bebelusi este un “simptom” al bunei dezvoltari a organismului si s-a observat faptul ca acesta poate fi declansat in urmatoarele situatii cel mai adesea:

– bebelusul mananca prea mult;

– mananca prea repede;

– inhaleaza prea mult aer (eventual in timpul suptului/ mesei);

– se schimba brusc temperatura in stomac (daca spre exemplu mananca un preparat cald si la cateva minute bea apa/ lapte rece);

– reflux gastroesofaginal – mancarea partial digerata, impreuna cu sucul gastric din stomac urca inapoi pe esofag, cauzand disconfort si arsuri, care trecand de diafragma o pot irita si cauza sughiturile (de aceea este indicat dupa fiecare supt/ masa sa tinem ridicat bebelusul pentru a eructa, pentru a elimina aerul inghitit in timpul meselor).

     Totusi, daca bebelusul sughite pentru perioade foarte lungi de timp si pe langa refluxul gastroesofagian mai prezinta si alte simptome care arata disconfortul resimtit, este indicat sa va sfatuiti cu medicul pediatru care urmareste evolutia copilului, pentru un tratament adecvat prescris de specialist si nu “dupa ureche”.

  • Durata sughitului

     Sughitul poate dura in unele momente si 10 minute, sau chiar mai mult si se poate repeta de mai multe ori pe zi. Important este sa urmariti starea bebelusului, pentru ca atat timp cat acesta se simte bine, este fericit, se comporta firesc si nu pare deranjat de sughituri, este bine si nu aveti motive de ingrijorare.

  • Metode de reducere a sughitului

– dupa fiecare supt este bine sa ridicati pe umar bebelusul pentru a putea ragai;

– daca se intampla foarte des sa sughite dupa supt, incercati o reatasare corecta la san, ca cel mic sa cuprinda si mamelonul cu buzele, nu doar sfarcul;

– daca cel mic este hranit cu biberonul, doctorii pediatri recomanda ca dupa o jumatate din cantitatea totala de lapte de consumat sa ii oferiti o pauza de eructare, urmand ca dupa 5 minute sa reveniti la momentul hranirii;

– incercati repozitionarea biberonului astfel incat aerul din sticla sa fie la fundul acesteia, si nu langa tetina;

– este indicat, ca indiferent de metoda de hranire (san sau biberon) a bebelusului, daca nu adoarme in timpul mesei, dupa ce termina de mancat sa il tineti ridicat pentru 20 de minute;

– mai pot ajuta mangaierile pe spate care transmit caldura sau leganatul usor in brate;

– daca sughitul apare de la frig, imbratisarile ajuta (la fel si invelirea temporara cu un strat subtire/ o paturica) – caldura relaxeaza difragma si atsfel inceteaza sughiturile.

  • Ce sa nu incercati pentru incetarea sughitului

– sucul de lamaie – bebelusii au nevoie doar de lapte, nu de lamaie, mai ales in primele 6 luni de viata; sucul de lamaie creste aciditatea in stomac si poate irita tubul digestiv. In plus, lamaia se recomanda a fi introdusa in alimentatia celui mic abia dupa 7-8 luni, in functie de gradul de dezvoltare;

– nu zdruncinati/ nu speriati bebelusul – aceste metoda provoaca disconfort si nu atenueaza sughitul;

– nu incercati niciodata sa tineti respiratia bebelusului;

– nu il trageti de limba, urmat de apasarea fruntii sau a fontanelei (sincer am fost socata sa gasesc ca aceasta metoda este incercata de multi parinti, in special in Statele Unite, nu stiu la noi care este situatia, dar sigur merita sa fie mentionata ca fiind periculoasa pentru bebelus).

     In concluzie, copiii mici nu au nevoie de remedii “minune” ci de rabdare, sughitul va trece de la sine si este mai bine sa nu “interferam” in acest proces natural al organismului, iar daca aveti nelamuriri sau anumite temeri, discutati-le fara probleme cu pediatrul bebelusului.

 

Surse articol: Link 1Link 2

Sursa foto: Pexels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.