Sugestii de cadouri pentru copiii cu varsta de 1 an

Magica vârstă de 1 an, primul prag deosebit al copilului din multe câte vor urma. Un moment fericit pe care cei mai mulți părinți doresc să-l petreacă împreună cu cel mic/ cea mica alături de familie și prietenii apropiați.

Întrucât orice zi de naștere e un prilej de sărbătoare și pentru că, în special, pentru copii, cadourile primite ar trebui să fie educative și luate calitativ și nu cantitativ (ca să îi ajute, să le dezvolte motricitatea, atenția și alte aspecte importante, nu să fie copleșiți de numărul prea mare de obiecte care le îngreunează concentrarea), am alcătuit o listă cuprinzătoare care să poată veni în ajutorul oricărei persoane care dorește să ofere un cadou potrivit micuților sărbătoriți (sau să poată servi ca sursă de inspirație pentru părinți):

telecomandă pentru copii – la vârsta aceasta, cei mici tocmai descoperă butoanele și pentru a-i ajuta să își dezvolte această îndeletnicire, le puteți oferi un astfel de cadou.

Am găsit mai multe modele de telecomenzi: model 1model 2 sau model 3 și deși toate au posibilitatea de a funcționa cu baterii, vă spun din proprie experiență ca cei mici sunt atrași mai mult de obiectul în sine, așadar e chiar mai sănătos pentru ei să descopere că pot apăsa pe butoane, dar fără să aștepte un stimul suplimentar.

– centru de activități din lemn – fie că vorbim de modelul tip cub, static sau de modelul tip antepremergător, care poate fi plimbat prin casă, acest tip de cadou va fi cu siguranță pe placul copiilor. Există multe modele, iar intervalul de preț prezent pe piață este foarte mare, așadar se poate găsi pe măsura bugetului.

– instrumente muzicale – muzica stimulează dezvoltarea creierului și deopotrivă creativitatea mai târziu, ar trebui să se facă auzită zilnic în case, și pe lângă muzica pe care o ascultați împreuna sau pe care i-o cântați copilului, este ideal ca acesta să aibe acces la câteva instrumente muzicale create special pentru mâini mici, pentru a face singur muzică. Noi avem și băiatului nostru îi place foarte mult să creeze propria muzică.

În funcție de buget și preferințe, puteți alege dintr-o gamă largă de instrumente, precum: xilofontobătamburinămaracaszurgălăi cu clopoțeimuzicuțăpian, trianglu sau set de mai multe instrumente.

– cărți cartonate – cărțile cartonate sunt mai durabile și pot fi răsfoite cu mare ușurință de micuți.

Printre cărțile cartonate pe care vi le sugerez și care sunt minunat create, cu imagini colorate, clare și foarte ușor de explicat copiilor, sunt cele din gama Usborne (peep insidelift-the-flapfirst 100 words – cărți care contribuie și la dezvoltarea concentrării, atenției și învață să mânuiască zonele în care e nevoie să desfacă ferestrele din carte pentru a descoperi ce e dedesubt), Mog – variantele în limba engleză (deoarece sunt cartonate, de dimensiuni mici, cu vârful rotunjit, paginile se dau ușor si au imagini clare, ușor de urmărit și de înțeles, pe când cărțile traduse sunt necartonate, pe dimensiuni mari, cu imaginile întinse pe toată pagina în majoritatea cazurilor și atunci sunt mai greu de urmărit pentru copiii mici), cele din colecția busy de la Macmillan și cele din colecția bebe învață.

– fructe/ legume feliabile – fructele și legumele feliabile, precum și alte categorii de mâncăruri feliabile sunt atractive pentru copiii mici și sunt foarte ușor de manevrat de mâinile lor mici.

Noi, spre exemplu, avem fructe și legume și ne jucăm permanent cu ele de foarte multe luni, iar pentru completare, i-am adăugat un castron mic și ușor din plastic în care combină elemente din ambele seturi (face salate asortate). Nu trebuie să vă sperie vârsta minima înscrisă pe produs (+3 ani), merg de minune de la 1 an și nu prezintă pericol de sufocare.

– puzzle din lemn – există foarte multe tipuri de puzzle-uri, însă cu adevărat practice și de ajutor pentru copiii care de-abia acum își dezvoltă motricitatea fină sunt cele incastre (precum e acest model) și de tipul acestora cu mâner (cel mic are acest model de puzzle și se joacă fără baterii; mai există alte modele, cu animale de fermă, zoo, vehicule ș.a.).

– carnețele de colorat pe baza de apă – noi am descoperit la Libris o întreagă gamă Water Wow! și chiar sunt wow. Cel mic este mai mult decât încântat și este minunat să se poată juca/ colora/ picta, fără sa se murdărească el, mobila/ patul sau alte zone în care se joaca cu carnetul. Îl ajută la coordonare, atenție si curiozitate (odată ce se pictează o anumită pagină, descoperă elemente surpriză – flori, albine, mașinuțe și alte obiecte în funcție de pagina pictată).

– carioci 1+ – există seturi de carioci de la Carioca Baby cu cerneala non-toxica, care pot fi apucate cu ușurință și cu capac în formă de cap de urs, ca sa nu prezinte pericol de înghițire.

– cărți care redau sunete de animale (am găsit această carte cu mai puține animale, sau acest model, mai complex).

– Lego Duplo – de exemplu, după o căutare filtrată pe eMAG, veți găsi multe variante din care să alegeți, iar avantajul acestor cuburi este că sunt suficient de mari cât să nu prezinte pericol pentru copii, dar suficient de mici pentru a fi apucate cu ușurință.

– fotoliu de pluș cu spătar – sunt amuzante, frumos colorate, din material plăcut la atingere, care nu se scămoșează și îi ajută pe cei mici să învețe să se așeze, sa se joace cu el, să-l mute, să se cațere în picioare (și cu siguranță, fiind creativi, pot găsi ulterior și alte moduri de întrebuințare a acestuia). Mai multe modele de fotolii de pluș calitative găsiți la Bebe Toys.

animal din pluș – un alt tip de cadou care poate fi pe placul micuților este un animal de pluș (câine, urs, broască, pinguin sau alt model), de dimensiuni reduse, din material moale, cu fir foarte scurt, ca să nu prezinte pericol de înghițire și să poată fi apucat și plimbat cu ușurință de copil.

– jocuri de sortare – puteți alege un model clasic de sortare, ca în acest exemplu, sau sub formă de ceas;

– cuburi moi Clemmy;

– rampă pentru mașinuțe la scară 1:64;

– turn tip Montessori, din lemn;

– cutie senzorială cu încuietori;

– labirint cu mărgele;

– joc de îndemânare;

– triunghiuri colorate.

Bineînțeles, cadoul poate consta și doar în haine, scutece sau alte consumabile de care copilul are nevoie în mod constant, însă ideal este, dacă vă hotărâți la un astfel de cadou, să verificați cu părinții ce măsură poartă la haine, ce măsură și marcă folosesc la scutece și ce alte consumabile și mărci folosesc pentru acelea. De asemenea, hainele necesită o atenție suplimentară atunci când sunt alese, să fie din bumbac sau alte materiale precum in, cânepă, lână merinos, bambus – ideal elastice, fără cusături rigide, inserții care pot zgâria pe interior pielea celui mic, fără puf/ blană/ paiete sau alte accesorii adăugate peste material care se pot desprinde și dăuna copilului.

Lista este lungă, exemplele sunt cu titlu informativ și consider că poate fi aplicabilă pentru toate persoanele, adaptabilă bineînțeles, în funcție de gusturi în materie de cadouri, aplicabilitatea lor și în funcție de bugetul alocat pentru achiziționarea acestora, pentru a nu fi puși în dificultate de vreun anumit factor care să îngreuneze alegerea. De asemenea, avantajul mare este ca majoritatea jucăriilor și cărților menționate pot fi folosite de copii și după vârsta de 2 și chiar 3 ani, reprezentând o investiție cu rol educativ pe termen lung.

Sugerez ca, în măsura posibilităților, cadoul ales să fie din lemn și nu din plastic, întrucat jucăriile din lemn sunt produse educative de calitate superioară, materialul este durabil, rezistent, sunt mai bine create față de jucăriile din alte materiale și nu sunt toxice pentru cei mici. Culorile sunt mai plăcute, mai calde, materialul e plăcut la atingere și îi ajută pe copii să-și dezvolte toate simțurile, fiind direct implicați în acționarea manuală a acestora (fără a avea stimuli excesivi de lumini și sunete, cum se întâmplă în cazul celor mai multe produse pentru copii de pe piață, din plastic).

 

Sursă foto: Pexels


Mai puteți citi:

Sugestii de cadouri pentru nou-nascuti si proaspetii parinti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.