Se schimba atat de multe dupa aparitia bebelusului? (perspectiva sotului)

Totul constă în mentalitate, cum ne organizăm eficient timpul, să știm să prioritizăm lucrurile cu adevărat urgente și importante și nu în ultimul rând, mereu integrăm în fiecare zi măcar 20 minute (dacă nu ne permite timpul mai mult) pentru noi.

Mai jos veți regăsi o perspectivă directă și foarte sinceră a soțului cu privire la schimbările apărute după venirea pe lume a copilului:

Dacă ar fi să te iei după spusele oamenilor, atât de cunoscători în toate, odată ce a venit copilul pe lume, viața ta așa cum o știai a luat sfârșit. Iar asta o zic respectivii la modul: „ia-ți adio de la ieșiri, concedii, prieteni, trimite-le din când în când o poză cu tine ca să nu uite cum arăți că nu o să mai ai timp de nimic, totul s-a terminat, pregătește-te de depresie,  AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA”.

Acum ar fi o minciună să spun că nu se schimbă nimic atunci când vine copilul, dar de aceea recomand să luați orice impresie de genul acesta cu un gram de sare, cum ar spune străinii. Și asta pentru că în mare parte, este o exagerare sinistră care devine realitate doar dacă o lași și ai impresia că dacă ai copil, nu poți să îl iei cu tine pe unde mergi.

Nu zic că mai poți sta până la 12 noaptea în oraș cu prietenii, lucru pe care sincer oricum nu-l recomand după facultate (organismul uman știe că perioada în care putea duce astfel de ieșiri s-a dus, cel puțin în cazul meu), însă de ieșit poți ieși în continuare, te poți vedea cu prietenii, poți merge în concedii etc. Nu înțeleg de unde ideea că nu poți, copilașul se va simți poate puțin stresat dacă nu îi explici ce se întâmplă sau unde mergi, dar odată ce știe că mergeți cu toții undeva, va avea probabil nevoie doar de câteva minute de adaptare și cam atât. În rest, dacă mami e în zonă, totul e bine.

În cazul nostru, odată cu venirea pe lume a celui mic, au avut loc, după cum bănuiți de altfel, câteva schimbări în programul zilnic. Însă modificările nu au constat în eliminarea vreunor activități, ci doar în modificarea orelor la care pot fi făcute acele activități. Exemple concrete ar fi faptul că dacă dorim să ne uităm la vreun serial sau să ne jucăm ceva pe consolă/ calculator, putem face asta bine-merci când doarme cel mic.

În ceea ce privește ieșirile, singura modificare notabilă care pe noi oricum nu prea ne afectează este faptul că ieșirile în oraș (da, există chiar și după apariția unui copil) se fac la ore nu așa târzii, iar daca e să fie mai târziu, pur și simplu unul din noi (mami de obicei, că na, cineva se simte atașat foarte mult de mami a lui) merge cu cel mic acasă să îl culce.

Concluzia acestor istorisiri e simplă. Venirea pe lume a unui copil nu este sinonimă cu izolarea socială. Desigur, nu zic ca nu sunt cazuri în care din anumite motive mai puțin fericitie trebuie să stai mai mult în casă cu cel mic, însă aud prea mulți oameni sănătoși cu copii la fel de sănătoși că se izolează social, motivul fiind de obicei unul vag, care de obicei se reduce la această regulă nescrisă care spune că bebeluș = izolare socială.

Evident, în final toată lumea face așa cum dorește tranziția de la viața fără copil la cea cu copil. Ideea e că se poate și fără izolare socială. Tot ce trebuie părinții să facă e să schimbe modul de gândire și să vadă faptul că un copil nu este atât de deranjat pe cât ar putea crede ei de ieșiri sau concedii.

 

Sursă foto: Pexels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.