Sa stimulam creativitatea copiilor nostri prin desen

Copiii învață foarte repede să recunoască forme, culori, persoane, alte obiecte și să le asocieze în funcție de cum sunt obișnuiți, atât timp cât noi le numim tot ce este în jurul nostru și le povestim mereu, la fiecare pas, ce se întâmplă, ce facem, ce urmează. Au nevoie de susținerea noastră permanentă și acest lucru îi ajută să fie mai siguri pe ei înșiși și să continue să se dezvolte în același ritm alert.

Așa cum au nevoie de prezența, implicarea, susținerea și iubirea necondiționată din partea noastră, a părinților lor, atunci când urmează să înceapă diversificarea, când învață să meargă sau să vorbească (și nu numai atunci), la fel este nevoie să fim acolo pentru ei și când potrivesc primele piese de puzzle, desenează, dau paginile unei cărți ș.a.

  • De ce prin desen?

Desenul este una dintre primele activități artistice pe care un copil le descoperă. Imediat ce are acces la o cariocă sau un creion și observă cum le folosim (că doar îi arătăm înainte ce scop are acea cariocă/ acel creion), nu durează mai mult de câteva încercări (sau secunde) și cel mic deja încearcă să deseneze, așa cum poate.

Copiii învață repede că desenul este o formă foarte importantă de exprimare, ajutându-i să se exprime vizual atunci când nu pot numi ceea ce simt sau nu pot citi ce se povestește în carte (însă este explicat în cadrul imaginilor, și atunci este mai ușor de înțeles povestea/ cartea).

Este important să susținem creativitatea copiilor noștri sub orice formă (muzică, sport, teatru, pictură, citit, vizite la muzeu, grădini, parcuri), inclusiv în momentul în care descoperă că pot mâzgăli/ desena/ colora, acestea având o serie de beneficii pentru micuții artiști:

desenul reprezintă o formă de comunicare/ de exprimare – copiii nu se pot exprima mult timp prin cuvinte și chiar și după ce învață să vorbească, mulți ani le este dificil să își numească emoțiile, să își exprime sentimentele trăite și stările resimțite (este nevoie de o anumită maturitate la nivel emoțional care se dezvoltă în timp). Astfel că, prin intermediul desenelor copilului nostru, ne putem da seama mai în amănunt ce simt și ajutându-i să înțeleagă asta, le va mări nivelul de inteligență emoțională.

– ajută la dezvoltarea imaginației – desenatul susține o emisferă dreaptă (emisfera creativă) mult mai activă decât în mod normal. Emisfera dreaptă a creierului este responsabilă de abilitățile spațiale, recunoaștere facială, procesarea imaginilor și a sunetelor/ muzicii; totodată,  odată activată, persoanelor în cauză le este mult mai ușor să își exprime emoțiile, sentimentele, stările, iar în cazul copiilor, învață mai ușor să facă acest lucru.

– îmbunătățește abilitățile motorii – este important să le oferim acces la carioci speciale pentru copii mici și creioane cerate cu forme special create ca să nu prezinte pericol de înghițire de când sunt foarte mici și le pot mânui (după vârsta de 1 an), acestea ajutându-i să-și îmbunătățească coordonarea mână-ochi și să-și întărească musculatura mâinilor și a degetelor, descoperind mișcări care îi pot ajuta să deseneze mai bine ulterior.

– dezvoltă abilități de rezolvare a problemelor – atunci când cei mici desenează, se confruntă cu mai multe situații pentru care sunt nevoiți să ia decizii (Ce culoare ar trebui să folosesc aici? Cum aș putea să desenez un anumit animal?) și este chiar indicat ca după ce finalizează o mâzgălitură/ desen să le apreciem efortul depus și să-i întrebăm ce reprezintă pentru ei desenul, de ce au folosit respectivele culori, dar și alte întrebări relevante, în funcție de vârsta copilului, etapa de dezvoltare în care se regăsește, capacitatea de înțelegere și bineînțeles, în funcție de natura desenului.

îi pregătește pe cei mici pentru școală – desenul pune bazele gândirii logicii, dar și celei abstracte, ajutându-i pe copii să înțeleagă concepte mai complexe; aceste metode de gândire vor ajuta la o pregătire mai bună pentru educația din următorii ani.

  • În cazul nostru

Celui mic i-am cumpărat carioci de la Carioca Baby (1+) încă de la un an si o lună. Ne-am jucat zilnic sau aproape zilnic cu ele încă după achiziționare, ca să observe și să înțeleagă ce sunt, la ce folosesc și cum pot fi utilizate. Separat oricum ne mai vedea pe noi scriind cu carioci, cu pix și atunci era obișnuit să observe astfel de mișcări pe care le făceam cu mâna, având obiectul de scris susținut între degete.

De la 1 an și 3 luni și jumătate a început să prezinte cu adevărat interes și a început să preia inițiativa de a le apuca cu degetele, de a le plimba, de a se juca cu ele așa inițial, ca obiecte de sine stătătoare. La câteva zile după, a învățat să scoată capacul de la cariocă și după alte câteva zile să-l și potrivească la loc peste vârful cariocilor.

De la 1 an și 4 luni este foarte activ în ceea ce privește activitatea de desenat (momentan mâzgălit) și îi iese de minune. Îi place, desenăm împreună și acest lucru îl face fericit.

Pentru că desenul este o parte importantă din dezvoltarea copilului și mult timp de acum înainte va fi prea încântat ca să țină vărful cariocilor doar pe coala de hârtie, fiind dornic să se exprime în orice colț al camerei/ casei, am dorit să îi susținem această etapă, achiziționând autocolant alb magnetic pe care l-am aplicat pe pereții din camera micuțului.

Astfel, nivelul de stres este la minimum – nu e nevoie să stăm mereu cu ochii pe băiat sau să îl rugăm constant să nu coloreze undeva anume, are limite bine stabilite pe care le respectă (cariocile stau doar în dormitor la el și doar acolo ne desfășurăm această activitate) și el își poate lăsa liberă mâna să se miște și imaginația și să fie fericit de reușitele avute prin mâzgălitul colorat.

În camera sa știe că în afară de cărți (pe care le respectăm și de care avem grijă), poate colora oriunde simte – folosim doar carioci super lavabile care se îndepărtează imediat de pe orice tip de suprafață, pe jos avem piese mari de puzzle care absorb șocurile în caz de căzături și pe de altă parte, sunt foarte ușor de curățat, fiind impermeabile, avem la îndemână și coli albe pe care mai facem niște mâzgălituri ocazional (ca cea din poză), iar pereții i-am îmbrăcat în autocolant, special ca să putem desena oricât, oricând, fără a ne face griji că se strică sau că rămân mâzgăliți.

Oricum ar fi și în orice stadiu de desenat v-ați regăsi cu cel mic/ cea mică, cel mai indicat este să îi susțineți dezvoltarea în acest sens și să îi stimulați creativitatea prin desen cât se poate de mult, iar pentru copil va conta enorm de mult tot ajutorul, susținerea, răbdarea, modificările aduse camerei (dacă e cazul) și implicarea voastră fizică, a părinților, în activitatea propriu-zisă (chiar dacă nu vă pricepeți la desen).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.