Emiterea pasaportului electronic pentru copil: simpla si rapida la doua click-uri distanta

În mai puțin de două luni vom pleca în primul nostru concediu cu avionul în trei.

Nouă ne place să călătorim mult, am zburat de multe ori, iar în concedii cu cel mic am mai fost, însă cu mașina – această acțiune de a zbura cu avionul a luat o pauză din al treilea trimestru de sarcină, pentru că era riscant pentru mine, fiind sarcina foarte dezvoltată, iar după naștere, am decis să așteptăm până cel mic o să crească puțin, ca să fie conștient de ce se întâmplă în jurul său, mai ales că noi îi povestim tot timpul ce facem, ce urmează să se întâmple ș.a.m.d și atunci consider că va decurge totul foarte bine să observe toată această acțiune în jurul său.

Întrucât nouă încă ne sunt valabile pașapoartele pentru o perioadă scurtă (dar cât să depășească acele 6 luni minime de valabilitate prevăzute legal la nivel internațional ca să putem călători fără probleme), aveam nevoie să îi facem doar celui mic pașaport. Ce să facem, dacă nu mai există acea posibilitate să trecem datele minorului pe pașaportul unui părinte, ne conformăm și facem acte de la cele mai mici vârste.

M-am bucurat să văd (și tot auzisem și în trecut) că e un număr foarte mare de locații unde se pot depune actele pentru pașapoarte, în prezent.

Acum două săptămâni am decis să nu mai amânăm momentul (mai ales că știam că de obicei durează ceva procesul în sine, statul la coadă, eliberarea propriu-zisă a pașaportului) și am început să caut online tot ce era nevoie să știm despre asta (acte necesare, locații, orar etc.).

Eh, nu mică mi-a fost mirarea când am observat că puteam face programare online pentru depunerea cererii pașaportului. Am zis că nu vreau să ratez un astfel de moment și (cu ceva reținere) am înregistrat programarea pentru următoarea zi de luni disponibilă, după ora prânzului, aici. De ce reținere? Aveam dubiile mele că va funcționa foarte bine, cel puțin, deoarece atunci când vine vorba de instituțiile statului, totul este îngreunat, învechit și prea puțin adus mai aproape de realitate, de tehnologie.

Am remarcat, de asemenea, că toate zilele și intervalele erau disponibile pentru următoarea perioadă, deci pare că nu prea se știe de programarea online (care chiar funcționează să vă spun) sau oamenii pur și simplu au o reținere mai mare decât a mea și zic că văd ei direct la fața locului.

După introducerea datelor pentru rezervarea intervalului orar din ziua aleasă, am trimis programarea către baza lor de date și în mai puțin de 30 de secunde mi-au trimis un e-mail de confirmare a rezervării făcute, iar după confirmare am primit un al doilea e-mail cu un cod al programării și detaliile aferente acesteia (unde ne prezentăm: adresa, etajul, numărul ghișeului, data și ora alese) cu mențiunea să prezentăm acest cod pentru validare când suntem preluați la ghișeu de un lucrător de acolo. Buun, primul pas a fost făcut.

Ce urmează? Ne uitam și am decis să pregătim documentele.

Pentru minorul cu vârsta sub 14 ani e nevoie de certificatul de naștere în original, cărțile de identitate ale ambilor părinți, în original și de dovada plății pașaportului simplu electronic, plus pașaportul anterior (dacă există). Toate detaliile privind actele necesare și alte detalii importante găsiți aici. Pe site se mai menționează și acea cerere necesară pentru înregistrarea pașaportului, care se găsește pe Internet, însă nu vă e necesară, aceasta fiind completată digital la fața locului, de către lucrătorul care vă preia, la ghișeu.

Am continuat căutarea și am zis să ne interesăm cât mai e de plată în prezent un pașaport (pentru minorul sub 12 ani: 234 de lei, pentru minorul peste 12 ani și adult: 258 de lei)), unde se plătește etc. Înainte se plătea la CEC sau prin mandat poștal, acum există multe ghișee automate (POS-uri, cum le numesc ei) unde se pot înregistra plățile și funcționează chiar bine.

Însă, mai e încă ceva: plata online/ transfer bancar. Opaa, cum să ratez acest număr doi? Hai repede, am accesat internet banking-ul, am introdus datele pentru contul Trezoreriei unde eram încadrați să depunem suma de bani aferentă și click – plată efectuată. Aici veți regăsi toate informațiile privind contravaloarea de plată în funcție de tipul pașaportului, modalitățile de plată și ce trebuie să aveți scris/ înregistrat pe documentul de plată.

Apoi, am apăsat pe tranzacția efectuată pentru a salva documentul în format PDF și ulterior l-am printat, pentru a-l pune în folia pregătită pentru depunerea dosarului.

După câteva zile (și altele înainte) în care am tot povestit cu băiatul nostru despre concedii (noi îl pregătim de mai bine de jumătate de an cu această călătorie) și despre pașapoarte, zile în care i-am arătat pașapoartele noastre, i-am citit ce scrie, am analizat pozele și altele ca să se familiarizeze, a venit ziua cu pricina. Știa din timp că după masa de prânz urmează să mergem să depunem actele pentru a-i face pașaport, îl anunțasem că o sa fie acolo o persoană care o să ne invite într-o sală și care îi va face o poză și alte detalii pe care le-am considerat necesare.

I-am reconfirmat faptul că vom fi amândoi cu el, așa că va fi în siguranță și i-am menționat că suntem acolo pentru el și să aibe încredere să ne spună/ arate ce simte, dacă îl sperie ceva, fiind un loc nou și oameni mulți, pentru că îl înțelegem.

Am ajuns acolo și la un prim impact, wow, ce de oameni care stau la coadă. După ce ne-am apropiat am observat că acei mulți oameni așteptau să își facă pașapoarte fără programare, iar pentru zona din stânga (care era aproape goală), era indicată zona ghișeelor unde se fac pașapoarte cu programare. Pfeu. Aveam programare, dar v-am spus legat de acea reținere. Acum ne mai revenisem puțin.

Am găsit repede ghișeul și mai erau 3 minute până ar fi venit rândul nostru, însă nu era nimeni înăuntru (lucrător, cineva, oricine). După 6-7 minute de așteptare a venit, ne-a strigat și am intrat.

Nu a fost nevoie de acel cod de înregistrare al programării (însă e bine totuși să îl aveți la îndemână pe e-mail sau printat, nu știți de cine puteți da și vi-l poate cere), i-am dat actele necesare și în timpul în care domnul completa pe calculator datele noastre în acea cerere, eu i-am mai tot arătat copilului nostru sala mică în care ne aflam, i-am indicat unde e aparatul de făcut fotografii și unde va sta el ca să-i facă poză pentru pașaport și nici bine nu am terminat de povestit că gata, s-a făcut timpul pentru poză.

Cel mic s-a descurcat impecabil și, întrucât știa, măcar cât de cât, la ce să se aștepte și știind că eram cu el acolo, nu s-a speriat de locul nou sau de marea masă de oameni, nu l-a speriat spațiul mic din ghișeu, iar la poza s-a așezat foarte liniștit pe scaun și într-o clipită gata și poza, ieșind bine din prima. Ne-a printat cererea cu poza făcută, am semnat-o ambii părinți și apoi am ieșit.

Nu a durat mai mult de 5 minute. Dacă ar fi fost înuntru și ne-ar fi chemat, am fi terminat chiar și mai repede.

Durata de eliberare a pașaportului este standard, două săptămâni și înainte să ieșim din ghișeu, am primit un bon cu data de când putem ridica pașaportul (fără programare necesară), în timpul programului de lucru. Până când este gata pașaportul/ până se face data înscrisă pe acel bon, se poate verifica starea cererii pentru pașaport și online, aici.

Vă spun sincer, programările astea online sunt grozave și nu știu în cazul altor instituții cu e (dacă există), dar în cazul Direcției Generale de Pașapoarte chiar funcționează. Fără stat la coadă, timpi respectați (sau aproape respectați, dar fără impact pentru următorul programat, pentru că deși am intrat mai târziu cu 3-4 minute decât ora la care ne-am programat, online veți vedea că programarea are timp dedicat de 7 minute) și timp foarte redus petrecut la ghișeu.

Totul s-a petrecut foarte repede și am ieșit de acolo fericiți și încântați că am fost inspirați să beneficiem de programarea online. Bineînțeles, după ce am ieșit din ghișeu, coada pentru pașapoartele fără programare era și mai mare decât atunci când venisem.

 

Sursă foto: Pexels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.