Sa facem din ploaie un aliat, nu un inamic

”Nu există vreme rea, ci doar haine nepotrivite” – după acest proverb danez ne ghidăm viața și vă spun că e minunat.

De ce să ne lăsăm conduși de vreme? De ce să ne ”dicteze” ce putem face și ce nu/ când putem ieși afară și când nu?

Din păcate (sau din fericire) nu depinde de noi cum va fi afară, nu putem alege cum să fie vremea, însă ce putem face este ca în loc să ne plângem de vremea asta nehotărâtă, mai bine să ne echipăm adecvat astfel încât, indiferent de vreme, fenomene meteo și temperaturi să putem ieși afară și să ne bucurăm de orice moment în natură.

Este important să fim pregătiți, indiferent de situație. Bineînțeles, nu zic acum să ieșim cu cei mici când e gheață pe jos de nu putem merge nici noi sau o super-furtună de ne ia pe sus, cum s-ar spune (cu vânt extrem de puternic), dar contează să reducem la minimum aceste momente în care nu îi scoatem pe cei mici afară.

Noi am ieșit afară și în timp ce ploua torențial, și când nu ploua, începând ulterior și știind la ce să ne așteptăm din partea vremii, ne-am îmbrăcat corespunzător și ne-am bucurat de ce ne-a oferit spațiul verde: aer mai curat și multe bălți de încercat, fără să ne agităm că începe ploaia și că trebuie să mergem acasă și fără să ne stresăm că ne udăm/ murdărim de la atâta ploaie/ noroi. Ne bucurăm tare când vedem că tot efortul nostru se observă atunci când cel mic este încântat că plouă/ tună/ suflă vântul cu putere, nefiind speriat de fenomenele acestea.

Pare că primăvara asta și-a propus să aducă multe ploi și întrucât este important să ne bucurăm de fiecare moment, din fiecare zi și să nu ne stresăm că plouă afară (și deci, ar trebui să stăm în casă), în loc să ne facem griji că la meteo au anunțat iar vreme ”urâtă”, verificăm starea vremii pe acest site care e de foarte mare încredere și care furnizează date în timp real primite de la ANM (sincer, este site-ul cu cea mai mare acuratețe în ceea ce privește vremea, din ce am urmărit noi în ultimii ani) și în funcție de asta știm să fim pregătiți.

Anunță ploaie în intervalul orar când urmează să ieșim? Atunci ne uităm afară și da…pare că se adună nori, deci ne îmbrăcăm direct cu hainele de ploaie; este cald și frumos, niciun nor pe cer, dar totuși arată că mai târziu ar ploua? Bun, atunci ne îmbrăcăm de primăvară/ vară (exact așa cum e afară, niciun strat în plus) și luăm cu noi în ghiozdan hainele de ploaie care ocupă puțin spațiu, împachetate astfel încât să nu fim nevoiți să le luăm într-o pungă separată, iar dacă începe să plouă ne oprim pe o bancă și ne îmbrăcăm pentru a putea sta în ploaie.

Este important să le transmitem copiilor noștri o stare de siguranță indiferent de vremea de afară, iar ei au mare nevoie de această stare de calm din partea noastră și de joacă afară, la aer, în natură (fie parc, pădure, curtea propriei case, grădini etc.) – este o joacă benefică, ajutându-i să învețe prin joacă, să se obișnuiască cu diferențele de temperatură și alte fenomene meteo (de exemplu: ploaie, ninsoare, vânt ușor, tunete), să se murdărească, dar și să își crească imunitatea (care se formează până la vârsta de 6 ani) prin cumulul de microorganisme din natură la care se expun.

Zilele trecute, după niște ploi serioase, normal că era plin de bălți peste tot, iar în parc și la locul de joacă toate  obiectele de joacă erau ude, leagănul, toboganul, nisipul etc.

Noi ne jucam liniștiți pe-acolo și după o perioadă după ce s-a oprit ploaia, a apărut o mămică cu copilul ei care avea puțin peste 1 an. În intervalul de câteva minute cât am fost în spațiu alăturat, mă obosise suita de nu-uri auzite, deci îmi imaginez cum se simțea cel mic, sau cel puțin la nivel psihologic, îmi imaginez cum va ajunge dacă va continua așa.

Deși știa că a plouat și deci, că totul în jur este ud/ murdar, a venit cu băiețelul în parc, doar ca să îi repete ”nu” la fiecare mișcare, pas, respirație (nu pune mâna acolo că e ud, nu călca acolo că e ud, nu ne jucăm acolo că e murdar, vrei la nisip? Nu putem, pentru că e ud).

Ce vreau să spun prin exemplul (prea des întâlnit) oferit? În loc să ne stresăm din motive care cel mai adesea sunt puerile și implicit, să stăm cu gura pe copil, să îi inducem o stare de agitație, nervozitate și stres și să avem impresia greșită că ”vrea să ne facă ziua grea/ chiar nu înțelege că nu vreau să intre în baltă/ să se murdărească”) mai bine încercăm să reducem această luptă de putere care nu va avea rezultatele dorite de adult și să încercăm o abordare mai blândă, adaptată la nevoile și dorințele copilului, în măsura posibilităților și care nu îi periclitează siguranța, astfel încât să se poată bucura de tot ce găsește afară, la o simplă plimbare/ joacă prin parc.

În plus, dacă nu facem altceva decât să cicălim copilul, să-i ”frângem” aripile la fiecare încercare a sa de învăța ceva prin joacă, la fiecare ”nu” puternic imprimat în mintea sa (mai ales dacă doar asta aude pe parcursul copilăriei mici), acesta va deveni un adult care nu va avea încredere în forțele proprii și neavând această încredere în sine, va căuta mereu aprobarea celor din jur și va fi ușor influențabil, din cauza faptului că nu i s-a oferit șansa să își dezvolte aceste abilități atunci când era mic. Totodată, va deveni o persoană foarte nehotărâtă, simțindu-se incapabil să ia o decizie concretă atunci când e pus în fața situației.

Există suficient de multe magazine online sau fizice în prezent care oferă haine de ploaie bune, rezistente, la prețuri accesibile atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari și e păcat să nu profităm de această accesibilitate și să ne facem viața mai ușoară, mai bună, mai fericită. Noi, adulții, ne-am achiziționat haine de ploaie (jachetă și pantalon) și încălțăminte de la Decathlon din gama celor de navigație, ca să reziste la cele mai mari cantități de apă posibile, iar pentru cel mic am achiziționat jachetă de ploaie, pantaloni de ploaie și cizme din gama Mikk-line de care suntem foarte mulțumiți și pe care o puteți găsi online pe hiphip.ro și bebepufulete.ro.

Un copil care stă mult afară, indiferent că pe ploaie sau nu, va fi un copil mai fericit, mai cooperant, va fi un copil relaxat datorită nivelului crescut în corp de endorfine (eliberate prin râs) și, implicit, va avea un nivel scăzut de anxietate. Copiii, atunci când sunt lăsați să se bucure de spațiile de joacă depun mult efort, se implică, aleargă, acest lucru însemnând joaca liberă activă, din care pot deprinde multe lucruri ce îi vor ajuta în dezvoltarea lor ulterioară.

Sursă foto: Pixabay

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.