O intalnire … cu o testoasa

Ieri după-amiază am ieșit în parc. După ce ne-am echipat corespunzător unei după-amieze înnorate de vară ce promitea ploaie, am ieșit să profităm de aer, de natura din oraș, să ne bucurăm de parcul liber.

La nici 5 minute de la intrarea în parc, după ce ne-am împrietenit cu o baltă, cu coada ochiului văd că mișcă ceva pe mijlocul aleii, în acea zonă fiind doar noi. Inițial, m-am gândit că o fi vreun șobolan în trecere, pentru că din păcate mai avem și astfel de rozătoare în acea zona de parc, însă șobolanii aleargă, nu merg așa încet.

Când mă uit, era o țestoasă de apă dulce. Căuta apă, direcția în care se îndrepta era cea potrivită, însă sursa ei de supraviețuire era puțin mai departe, ar fi durat ceva să ajungă singură acolo.

După ce am observat-o, i-am arătat-o celui mic de la depărtare, i-am povestit puțin despre țestoase și după ce ne-am apropiat încet, i-am spus lui A. că e nevoie să o ducem lângă lac, ca să poată supraviețui. Era important să o luăm de acolo și să îi oferim acces cât mai repede la apă, deoarece nu știu de cât timp stătea acolo și sigur nu-i făcea bine acest lucru. Am citit faptul că o țestoasă poate supraviețui chiar și o săptămână sau mai mult fără apă, depinzând de specie, vârsta țestoasei și de temperatura aerului (aici puteți citi detaliat despre acest lucru), însă cum nu cunoșteam toate aspectele, știam clar că lângă/ în apă îi va fi foarte bine, cu siguranță.

Într-o mână cu băiatul și în cealaltă cu țestoasa ținută de carapace, am mers aproximativ 10 minute în pas mărit până am ajuns lângă lac, unde am eliberat țestoasa. Am așezat-o pe iarbă, chiar lângă sursa de apă, pentru a o lăsa să se liniștească și să intre ea, în ritmul ei în apă, fără să o sperii mai tare sau să o grăbesc.

Menționez faptul că atunci când m-am apropiat să o ridic în mână, am mers întâi în raza ei vizuală, ca să mă poată vedea și apoi am ridicat-o, apucând bine carapacea din spate, ca să nu existe tendința să mă muște atunci când se sperie și se simte în pericol. Țestoasele, ca orice altă viețuitoare, au tendința naturală de a se apăra și e bine de știut că deși par inofensive, pot mușca dacă ajung la mână (aici puteți afla mai multe despre mușcăturile țestoaselor).

Pe parcursul celor 10 minute, A. era foarte atent la ea din brațele mele și i-am explicat că după ce a simțit că o ridic, țestoasa s-a speriat și de aceea intrase complet în carapace, ca să se simtă protejată. I-am spus că ea ne vede mari, noi suntem persoane străine pentru ea și nu știe ce avem de gând, astfel că așa reacționează în caz de teamă și stres.

După ce ne-am luat la revedere de la țestoasă și am observat cum s-a dus la prietenele ei țestoase din apă, le-am mai urmărit cu privirea pentru o perioadă și apoi ne-am continuat plimbarea și joaca prin bălți.

Întrucât mi-a plăcut întâlnirea cu această țestoasă, acasă doream să știu mai multe despre această reptilă și am găsit o listă de curiozități care merită parcursă, sunt câteva lucruri foarte interesante de aflat. Vă invit să le citiți aici.

Este important să avem grijă de necuvântătoare, mai ales dacă nu prezintă niciun pericol să ne apropiem.

Așadar, după ploaie se pare că pot apărea nu doar melci sau râme, ci și broaște țestoase. Iar atunci când observați că sunt departe de apă, ajutați-le să își găsească drumul înapoi. Sunt sigură că, în felul lor, vă vor mulțumi după ce le veți fi dus la apă.

Sursă foto: Pexels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.