Recomandari pe timp de vara

Deja am ajuns la jumătatea lunii iunie, este cald, mult soare, o perioadă tocmai bună de care să ne bucurăm, dar cu măsură.

Întrucât vara și-a intrat în drepturi complet și cum suntem încă la începutul acesteia, cu siguranță vor urma zile toride și este indicat să ne luăm cele mai bune măsuri de precauție, pentru a ne bucura corespunzător de vremea călduroasă:

– hainele pe care le purtăm atât noi, cât și copiii, este indicat să aibe culori deschise și să fie din fibre naturale: bumbacul are putere mare de absorbție a transpirației, iar această absorbție a apei din corp ne ajută să nu simțim căldura atât de puternic; fibrele de bumbac organic ne apără de eventuale iritații ale pielii și fiind hipoalergenic, lasă pielea să respire și ne apără de iritații și alergii; hainele din fibre de in ne protejează de temperaturile ridicate resimțite, întrucât au grad mare de absorbție a apei, iar fibrele de cânepă protejează pielea împotriva radiațiilor ultraviolete și au rol antibacterian.

Copiii, atunci când sunt mici, se încălzesc de trei până la cinci ori mai repede decât un adult, deci cu atât mai mult necesită atenție acest pas de îmbrăcare, pentru a se evita supraîncălzirea și chiar insolația.

– să ne protejăm capul cu o pălărie sau șapcă cu protecție UV, din materiale naturale (personal vă recomand gama ManyMonths, noi avem și suntem foarte mulțumiți, pălăriile și șepcile lor sunt reglabile și astfel, deși au un preț ridicat, sunt avantajoase pe termen mediu și lung, mai ales pentru copii, care tot cresc).

– pe copii este indicat, indiferent de vârstă, să îi îmbrăcăm cu tot atâtea straturi de haine câte purtăm noi, adică unul singur – un body, o bluză sau un tricou din material atent ales și o pereche de pantaloni ușori, comozi, elastici care să fie puțin mai largi pentru a nu spori disconfortul termic este tot ce au nevoie.

– perioadele optime din zi pentru ieșiri/ plimbări sunt până în ora 10:00 și după ora 17:00. Este bine de știut că soarele își atinge potențialul maxim între 10:00 și 15:00, radiațiile ultraviolete fiind nocive și atunci pot dăuna pielii, însă de-abia după ora 17:00, începe să scadă nivelul radiațiilor solare și temperatura aerului.

– să ne protejăm pielea de radiațiile solare prin aplicarea unui strat de cremă de protecție solară cu factor de protecție ridicat. Atât noi, părinții, cât și cel mic, nu ieșim din casă decât după ce ne dăm pe zonele expuse cu cremă de protecție solară. Pentru copii este indicat să folosim cremă cu factor de protecție 50, pentru că au pielea mai sensibilă și poate fi mai ușor afectată de radiațiile solare, iar pentru noi, personal, cele mai bune creme cu factor ridicat de protecție sunt cele de la Bioderma și Avene, în ordinea prețului.

– pentru a reduce la minimum disconfortul creat de posibilele înțepături de insecte, ideal este ca înainte de fiecare ieșire să aplicăm copiilor, dar și nouă (dacă suntem ținte sigure) un strat de spray/ cremă împotriva înțepăturilor (personal, după ce în anii trecuți am testat diverse variante care funcționau mai mult sau mai puțin, de anul trecut pentru noi toți cel mai eficient spray împotriva insectelor și căpușelor este acesta, iar în cazul copiilor merge aplicat după vârsta de trei luni).

– hidratare permanentă – întrucât corpul nostru este alcătuit din 70% apă, este important să menținem acel procentaj la un nivel optim mai ales că vara, fiind cald, transpirăm mult și astfel eliminăm apa din corp.

Specialiștii susțin că este indicat să consumăm ca principal lichid apă, la temperatura camerei, pentru a nu introduce în organism apă la o temperatură mult prea scăzută față de temperatura resimțită, deoarece organismul va consuma mai multă energie pentru reglarea temperaturii în loc să se concentreze pe absorbția nutrienților utili sau digestia alimentelor. De asemenea, cea mai bună apă pentru consum este cea de izvor, fântână sau filtrată. Hidratarea se mai poate face, bineînțeles, și din ceaiuri, supe, ciorbe, sucuri naturale, fructe și legume.

– este indicat să consumăm cât mai multe fructe și legume în stare naturală pentru o hidratare optimă și pentru aportul necesar de vitamine;

– dacă este cazul să vă plimbați copilul mic în cărucior, cel mai bine este să atașați la căruț o umbrelă cu protecție UV, fără să încercați să-l acoperiți cu diverse materiale textile care pot bloca circulația aerului în interiorul acestuia. Chiar dacă nu pare, și cel mai subțire material/ voal/ prosop/ bluză/ etc. va menține aerul cald în interior (materialele din care sunt confecționate cărucioarele nu resping căldura), aer ce se va încălzi și mai mult în doar câteva minute de mers prin soare, iar acest aspect poate duce la supraîncălzire sau insolația micuțului și cu cât copilul este mai mic, cu atât această practică este mai periculoasă.

– dacă sunteți nevoiți să mergeți cu mașina, asigurați-vă că acordați un timp suficient înainte de plecarea propriu-zisă ca să puteți aerisi corespunzător și răcori interiorul mașinii, mai ales dacă nu a fost parcată la umbră, iar ferestrele geamurilor laterale să fie acoperite cu parasolare potrivite dimensiunii lor pentru a reduce nivelul de disconfort. În cazul nostru, avem momente în care așteptăm și 15 minute cu aerul condiționat pe treapta 4 înainte să plecăm la drum, ca să fim siguri că nu ne încingem imediat ce ne-am urcat în scaunele mașinii.

– tot în ceea ce privește mersul cu mașina, în ajutorul celor mici care sunt nevoiți să fie prinși în scaunul special de mașină, pentru reducerea nivelului de disconfort resimțit și a temperaturii aferente, există huse de vară care pot fi atașate scaunului (aici găsiți cele două modele disponibile de la Axkid în funcție de categoria de greutate; noi avem și chiar face diferența, iar pentru copii, chiar și 1-2 grade în minus pentru corpul lor, contează).

– în interiorul casei este important ca nivelul umidității să nu depășească pragul de 60%, întrucât cu cât crește gradul de umiditate, cu atât crește și nivelul de disconfort termic, iar virusurile și bacteriile devin mai rezistente (și astfel crește gradul de îmbolnăvire/ răceli), iar pentru reducerea acesteia puteți fie să utilizați aerul condiționat pe modul de dezumidificare, fie să achiziționați un dezumidificator cu recipient suficient de încăpător pentru a putea face față umidității crescute din casă/ cameră.

Întrucât copiii se pot încălzi mult mai ușor decât noi, adulții, este important să ținem cont de aceste recomandări pentru a-i feri de o potențială supraîncălzire, sau chiar insolație. Pe de altă parte, nu trebuie să evităm să ne îngrijim de noi, pentru a ne fi bine și pentru a ne bucura de acest anotimp împreună cu cei mici, fără probleme.

Excesul de soare poate dăuna grav sănătății, așa că îmi doresc să beneficiați de lumina soarelui în momentele cele mai potrivite ale zilei pentru un aport sănătos de vitamina D și pentru creșterea imunității.

Voi ce alte măsuri de protecție suplimentară luați în calcul pe timpul verii pentru reducerea disconfortului termic?

Sursă foto: Pexels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.