Carti care l-au ajutat pe baiatul nostru sa accepte usor prima experienta de a zbura cu avionul

Pentru acest prim concediu în care am zburat cu avionul am început să îl pregătim pe cel mic (1 an și 10 luni) cu suficient timp înainte. Am povestit, am detaliat pe înțelesul său și am introdus toată această nouă experiență ce urma să aibe loc ca o joacă, pentru a-i face mai ușoară tranziția către lucrurile noi, care altfel îl pot speria în necunoștință de cauză.

În general, orice lucru nou sperie pe oricine, în special pe copii – nu știu la ce să se aștepte, nu cunosc ce presupune acel lucru și cu cât sunt mai puțin informați din timp, cu atât sunt luați prin surprindere mai mult și astfel se pot speria și plânge mai tare, pentru mai mult timp.

Toate aceste schimbări, toate aceste noutăți ridică nivelul de stres pentru cei mici și se pot simți copleșiți de ”surprize”, dacă nu le sunt prezentate dinainte. Cum nouă, adulților, ne place să cunoaștem ce urmează și ne sperie/ frustrează necunoscutul sau când ceva nu este conform așteptărilor, aceleași gânduri și stări le au și cei mici, dar nu știu să verbalizeze toate acestea.

Pentru a nu-l lua prin surprindere toată treaba asta cu zburatul și întrucât îi place foarte mult să citim și să ne jucăm cu cărți ”dinamice”, am ales câteva cărți de referință pentru o primă experiență plăcută. Pare că în cazul nostru a funcționat, așa că vă prezint mai jos lista cu ce avem în momentul de față în biblioteca juniorului:

  • Usborne First Experiences ”Going On A Plane” – o carte subțire, dar plină de esență, care urmărește parcursul familiei Tripp de când își pregătește bagajele, până când ajunge la destinație, în urma zborului cu avionul. Personaje simpatice, imagini frumos conturate și text puțin, potrivite pentru toddleri.
  • Disney ”Avioane” – cred că cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați cu povestea lui Stropi, un avion agricol ce are țeluri mari. O poveste plină de învățăminte, frumos scrisă și care, deși are text mai mult, l-a captivat pe cel mic.
  • Usborne First Sticker Book Airport – o carte cu peste 200 de stickere, în care cei mici pot ”construi” imagini complete prin asocierea și lipirea imaginilor corespunzătoare, pentru fiecare zonă: în fața aeroportului, când oamenii vin cu mașina/ taxiul/ autobuzul la aeroport, în cadrul aeroportului (zona de check-in, controlul pașapoartelor, perioada de așteptare), în afara aeroportului (pregătirea avionului pentru primirea pasagerilor, pregătirea de decolare), precum și în timpul zborului, aterizarea și parcarea avioanelor, dar și preluarea bagajelor de pe banda de bagaje care au fost trimise la cală. Fiind carte cu stickere (piese mici), e nevoie de supravegherea unui adult atunci când se joacă/ vă jucați cu aceasta, pentru a nu exista risc de înghițire/ sufocare.

Pentru copiii ceva mai mari (noi nu am testat-o încă, însă o vom face curând) am găsit și această carte: Usborne Airport – Sticker & Colouring Book.

  • Busy Airport – este o carte de dimensiuni reduse, cu pagini cartonate, o carte ”dinamică” cum îmi place să spun, deoarece copilul poate interacționa direct cu elemente din paginile cărții (pot zbura avioane prin rotirea unui element indicat, se poate roti banda de bagaje, poate decola avionul, își poate schimba direcția în zbor). O carte fascinantă pentru copii mici, care merită să existe în biblioteca personală, mai ales dacă urmează să zburați cu avionul.
  • Usborne Wind-Up Plane Book – o altă carte dinamică, de data aceasta de dimensiuni mari, cu pagini foarte groase, care prezintă pas cu pas tot ce se întâmplă de când ajungi în aeroport până aterizezi cu avionul. Cartea conține un avion mic cu cheiță și 3 piste pe care poate ”zbura” acest avion (decolare, harta lumii și aterizare).
  • ”Vacanța pofticioșilor” – Ioana Chicet-Macoveiciuc – deși are mult text și puține imagini, noi am parcurs-o deja de câteva ori și partea în care personajele mici Ema și Eric sunt în aeroport și urmează să treacă prin poarta de securitate l-au făcut pe cel mic să accepte ușor această zonă atunci când a fost cazul să trecem noi.
  • ”Mog and the Granny” – Judith Kerr – A. adoră seria de povești cu Mog, iar în această poveste familia ei urmează să zboare cu avionul, pentru o vacanță în America. Așadar, partea de introducere în poveste l-a ajutat să asocieze zborul cu o stare de fericire pe care o resimte Nicky, băiatul familiei, când știe că urmează să ajungă la destinație nu cu trenul, ci cu avionul.

Lista e cuprinzătoare și deși sunt destul de multe și achiziționate odată toate, le-am introdus treptat, de-a lungul ultimelor luni, pentru a se obișnui cu fiecare carte și pentru a se bucura de fiecare în parte în mod egal. Toate imaginile vizualizate și toate textele citite l-au ajutat să recunoască foarte ușor ce am văzut în aeroport și în avion cu ce știa deja din cărți și astfel sentimentul de teamă a fost redus la minimum.

De asemenea, mai există alte două cărți care mi se par interesante (noi nu le avem încă): Look Inside an Airport, desenată în același stil cu Usborne Wind-Up Plane Book, pe format mare, cartonat și Micii mei eroi. Amelia Earhart – Javier Alonso Lopez.

Bineînțeles, pe lângă toate acesta, urmărim în fiecare zi cerul pentru a descoperi și eventual pentru a număra avioanele care urmează să aterizeze/ decoleze sau care se află în tranzit deasupra noastră și ori de câte ori dorește, A. devine avion prin casă sau afară, prin parc.

Un zbor liniștit vă doresc alături de copii.

 

Sursa foto: Pexels

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.