Stiinta din spatele jocurilor de constructie: joaca constructiva si beneficiile acesteia

Fie că vorbim de diverse cuburi de construit tip Lego, cuburi din lemn sau de la alt furnizor/ din alt material, toate îndeplinesc același rol – după cum ne arată multe studii recente – de a-i ajuta pe micuții de pretutindeni să deprindă anumite abilități precum:

– abilități motorii și coordonare mână-ochi;

– raționamentul spațial;

– flexibilitate cognitivă;

– abilități lingvistice;

– gândire creativă;

– competențe sociale;

– abilități tehnice, de construcție și ”proiectare”.

De asemenea, nivelul crescut de complexitate în ceea ce privește tipul construcției este asociat, în urma unor studii, cu rezultate ridicate în zona științelor matematice.

Cercetătorii sugerează faptul că cei mici învață mult mai multe atunci când joaca constructivă include anumite elemente, precum:

– construirea după anumite șabloane/ modele predefinite;

– cooperarea cu alți parteneri de joacă;

– comunicarea cu ceilalți, despre relațiile spațiale (acestea fac referire la procese și fenomene care există în același timp pe un anumit spațiu, ele evidențiind cel mai bine componenta geografică a mediului înconjurător, distribuția spațială a elementelor, a fenomenelor și a proceselor, după cum scrie pe site-ul destepți.ro).

Printre beneficiile jocurilor de construcție, putem regăsi:

  • îmbunătățirea raționamentului spațial – există mai multe legături între abilitățile spațiale și joaca constructivă și acestea au fost evidențiate de-a lungul timpului, în urma mai multor studii efectuate.

De exemplu, în urma unui studiu din 1999 (pe care îl găsiți aici) care a urmărit 51 de copii implicați în activități de construcție, s-a observat un tipar: copiii care prezentau interes mai mare în activitățile de tip construcție și ajungeau să construiască structuri din ce în ce mai complexe, au avut rezultate mai bune în urma unui test standardizat de inteligență spațială.

Același model comportamental s-a observat și în urma altor studii recente, efectuate în 2014 si 2015.

  • joaca structurată cu cuburi poate îmbunătăți ”flexibilitatea cognitivă” – această ”flexibilitate cognitivă” face referire la abilitatea de a ne îndrepta rapid atenția de la un stimul relevant la altul și este foarte important pentru succesul școlar. Unii copii se chinuie cu asta și anumiți factori, precum statutul socio-economic scăzut, cresc riscul de întârzieri în dezvoltare.

Un studiu experimental recent sugerează că joaca aceasta constructivă poate duce la o îmbunătățire a flexibilității cognitive.

Sara Schmitt și colegii ei au repartizat aleatoriu câțiva copii pentru a se angaja în sesiuni zilnice de joc structurat. În sesiunile de început, sarcinile erau relativ simple (de exemplu, să construiască un turn). Pe măsură ce copiii au devenit mai familiarizați cu materialele, le-au fost date sarcini mai exigente (de exemplu, să copieze structura pe care o văd într-o anumită imagine).

Cercetătorii nu au observat schimbări majore în timp, dar la sfârșitul studiului, copiii care au participat la jocul structurat au prezentat îmbunătățiri ale flexibilității cognitive și acest lucru a fost valabil mai ales pentru cei din familii cu statut socio-economic scăzut (aici găsiți studiul detaliat).

  • joaca constructivă poate ajuta la dezvoltarea limbajului

Într-un studiu sponsorizat de o mare companie de piese de construit (studiul integral îl puteți accesa aici), cercetătorii au dat piese de construit copiilor mici care provin din familii cu venituri mici, cu vârsta cuprinsă între 1,5 și 2,5 ani și au fost repartizați la întâmplare pentru a primi unul din cele două tratamente:

– copiii din grupul de tratament au primit încă de la începutul studiului două seturi de jucării cu 80 de piese din plastic și un set de construit de specialitate, incluzând piese mici cu mașini și oameni, iar părinții acestor copii au primit instrucțiuni pentru a încuraja acest tip de joc.
– copiii din grupul de control nu au primit cuburi până la sfârșitul studiului, iar părinții acestor copii nu au primit instrucțiuni despre jocul de construcție.

Părinții din ambele grupuri au fost rugați să țină jurnale ale activităților copiilor lor, însă fără să cunoască adevăratul scop al studiului – ci doar faptul că ai lor micuți făceau parte dintr-un studiu de utilizare a timpului la copii.

După șase luni, fiecare părinte a fost intervievat, acest interviu incluzând o evaluare a abilității verbale a copilului (după metoda de inventariere a dezvoltării  comunicative MacArthur-Bates).

Din punct de vedere al rezultatelor, copiii din grupul de tratament a înregistrat mai mult la testele de vocabular, gramatică și înțelegere verbală raportate de părinți și
a arătat o tendință nesemnificativă de a viziona mai puțin televizorul. Nu este clar de ce jocul de construcție a avut acest efect. O posibilitate este că, de fapt, copiii nu au fost deloc diferiți – a fost doar faptul că părinții din grupul de tratament au perceput o mai mare competență lingvistică la copiii lor și încurajarea jocului de construit ar fi fost factorul motivator să acorde mai multă atenție dezvoltării copiilor lor.

Dar este plauzibil ca părinții din grupul de tratament să fi petrecut mai mult timp vorbind cu copiii lor, ceea ce ar putea explica câștigurile lingvistice. Copiii învață să vorbească prin participarea în numeroase conversații personale cu alte persoane.

  • joaca cu cuburi poate stimula rezolvarea problemelor într-o manieră creativă, divergentă

Psihologii recunosc două tipuri majore de probleme: problemele convergente, care au doar o singură soluție corectă și problemele divergente, care pot fi rezolvate în mai multe moduri.

Întrucât copiii pot potrivi cuburile în multe variante, jocurile de constructie reprezintă joacă divergentă – aceasta poate pregăti copiii să gândească creativ și să rezolve mai bine problemele de tip divergent.

Într-un studiu efectuat în anul 1981 (îl găsiți aici), cercetătorii au prezentat unui grup de preșcolari două tipuri de materiale de joc:

– unii copii au primit materiale pentru joc convergent (piese de puzzle);
– altor copii le-au fost date materiale pentru joc divergent (piese de construit din spumă).

Copiii au avut timp suficient să se joace și apoi le-a fost testată abilitatea de a rezolva probleme, iar copiii care s-au jucat cu piesele de constructie au avut rezultate mai bune în cazul problemelor divergente, ei arătând, de asemenea, mai multă creativitate în încercările lor de a rezolva problemele.

  • joaca constructivă îi ajută pe copii să își îmbunătățească abilitățile sociale și de cooperare

Există trei studii foarte importante care au dovedit faptul că jocurile de construcții îi ajută pe cei mici să coopereze, să lucreze în echipă cu alți copii și astfel să își îmbunătățească abilitățile sociale:

Acest studiu, efectuat pe copii care suferă de autism, studiu inițiat de Daniel Legoff și Michael Sherman de la Institutul Bancroft NeuroHealth din SUA a arătat faptul că acei copii care au fost implicați în jocurile de construcții au avut îmbunătățiri sociale mai mari decât copiii care au fost instruiți în utilizarea socială a limbajului, fără joacă.

De asemenea, doi ani mai târziu, în 2008, alți doi specialiști, Gina Owens și Simon Baron-Cohen au efectuat un studiu similar, pe care l-au numit ”Terapia LEGO și Programul de utilizare socială a limbajului”, studiu care a urmărit parcursul a mai mulți copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani ce suferă de autism și sindromul Asperger. Studiul a durat 18 săptămâni și în urma acestuia, s-a constantat o reducere semnificativă a comportamentului social inadaptativ și o îmbunătățire în ceea ce privește scorurile de interacțiune socială din scara de evaluare Gillian (Gillian Autism Rating Scale).

Cel de-al treilea studiu, efectuat de Cary Roseth pe copii cu condiții normale de dezvoltare (aici) susține faptul că acei copii care sunt implicați în proiecte de cooperare au relații sociale îmbunătățite și formează prietenii de durată.

  • copiii pricepuți în ”arta construcțiilor” tind să aibe abilități matematice mai bune

În ceea ce privește abilitățile matematice crescute în cazul copiilor care se implică în joaca constructivă complexă, există o serie de studii care susțin acest beneficiu:

– studiu efectuat în 2001 și repetat în 2003 de Charles Wolfgang de la Universitatea din Florida (studiul îl găsiți aici);

– studiu din anul 2013 inițiat de Brian Verdin – ”Contribuții ale funcției executive și abilităților spațiale la realizarea matematicii preșcolare”;

– ”Relația dintre activitățile constructive de joc ale copiilor, capacitatea spațială și performanța de rezolvare a problemelor de cuvinte matematice: o analiză de mediere la elevii din clasa a șasea” – studiu efectuat de Meike Oostermeijer, Anton Boonen and Jelle Jolles (Facultatea de Psihologie și Educație din Amsterdam, Olanda);

– cel mai recent studiu, din 2018, efectuat de Sara Schmitt pe care îl puteți accesa aici.

Dată fiind cunoscuta legătură dintre abilitatea spațială și realizarea matematicii, este plauzibil faptul că joaca constructivă structurată ar putea îmbunătăți abilitățile matematice indirect, prin îmbunătățirea raționamentului spațial.

  • Cum să-i atragem pe cei mici în această joacă benefică

Cel mai atractiv joc este cel în care se implică părinții, așadar, cu cât ne implicăm mai mult noi, adulții, cu atât cei mici își vor dori să ia parte la această activitate, iar dacă se întâmplă ca această joacă să fie încurajată, copiii vor fi atrași să se joace din ce în ce mai mult cu aceste tipuri de jocuri de construit.

Ulterior, pe măsură ce interesul copiilor față de joaca constructivă crește, vor ajunge să se implice singuri și să se concentreze pe construit din ce în ce mai mult, fără a simți nevoia să fie mama sau tata lângă ei permanent.

Bineînțeles, la început copiii au nevoie de ajutor, susținere și îndrumare din partea noastră (ca în orice activitate), dar toate acestea îi vor ajuta să deprindă mai ușor abilitățile lingvistice și de cooperare, datorită explicațiilor noastre și ajutorului oferit în construit.

Joaca în familie este relaxantă, amuzantă, dar și educativă. Oferiți-vă timp de calitate alături de cei mici și de cei mari și construiți împreună.

Sursă foto: Pixabay

Sursă articol: ParentingScience

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.