2 ani

Și iată că a mai trecut un an – l-am simțit din plin, am fost cât de implicați am putut fi și nu am considerat că a trecut prea încet sau prea repede, ci doar a trecut.

A fost un an minunat, un an cu multe lucruri noi, multe ”prime dăți”, multe alte aspecte învățate și experimentate și de noi, nu doar de copil.

Pentru aniversarea de anul acesta, l-am lăsat pe cel mic să decidă locul de petrecere și întrucât îi place foarte mult la Edenland, când l-am pus să aleagă între această locație atât de dragă nouă și un restaurant din apropierea casei pe care îl știe (unde am organizat ieșirea de după botez și apoi petrecerea pentru ziua lui de 1 an), a ales hotărât aici.

Întrucât suntem foarte familiarizați cu locul și mergând și la alte petreceri aniversare, nu ne-a fost greu să ne organizăm ulterior pentru ziua aleasă în care să îl serbăm.

Cu o lună și jumătate înainte de data aleasă, am comunicat celor de la Edenland dorința de a rezerva un pavilion (sperând să existe disponibilitate) și după aceea, am mai vorbit cu ei cu 3 zile înainte de eveniment, ca să le dăm lista cu ce doream să ne pregătească din punct de vedere al meniului pentru ziua cu pricina.

Separat, am stabilit detaliile legate de tortul aniversar de la o persoană care le lucrează cu mult drag și față de anii trecuți, am dorit ca tortul să fie cât mai simplu ornat, cu tot felul de fructe de pădure și căpșuni, iar compoziția îndulcită cu îndulcitor natural, fără alte adaosuri suplimentare de îndulcitor artificial și fără să fie îmbrăcat în pastă de zahăr.

Luând în calcul că de anul acesta îl puteam servi și pe el cu tort, am dorit să alegem o compoziție și mai prietenoasă decât în trecut, dar atât de gustoasă, ca să poată fi savurat tortul de toată lumea, copil sau adult (blat cu pudră de roșcove îndulcit cu sirop de agave, cu compoziție de mascarpone, friscă, vanilie și inserții de fructe). Pe cât de bine sună, pe atât de gustos a fost, iar dacă nu menționam prietenilor de conține, nu ar fi crezut că e cu karob (pudră de roșcove) în loc de cacao, îndulcit cu sirop de agave și nu cu zahăr.

Totul a decurs așa cum ne așteptam, A. s-a simțit tare bine, ne-am plimbat, ne-am jucat cu ce am găsit la îndemână în natură, am citit, am socializat cu prietenii, bunicii și cu verișorii care îi sunt atât de dragi și spațiul a fost mai mult decât suficient în acel pavilion în care la ora mesei ne-am strâns 16 oameni minunați (pavilionul ales este pentru maximum 24 de persoane).

Recomand, acolo unde consideră fiecare părinte că e cazul, să îi ofere posibilitatea copilului să decidă măcar un aspect sau două (dacă nu se poate mai mult) legate de ziua sa de naștere, pentru a-i oferi o încredere mai mare în forțele proprii, pentru a vedea că poate alege ceva ce îi place și astfel se simte capabil să facă asta mai des (acolo unde este cazul), și pentru a simți că părinții au încredere că orice alegere va face, nu va fi greșită și va fi respectată.

Indiferent că este vorba de alegerea locației de petrecere, că este vorba de ce anume să conțină tortul, de hainele pe care dorește să le poarte (și nu doar în acea zi aniversară) sau altele, mi se pare foarte important să îi susținem pe copiii noștri în acest demers, să le oferim șansa să decidă singuri acolo unde se poate, pentru o stimă de sine crescută, pentru o independență mărită, pentru responsabilizare, pentru a se simți respectați, pentru șansa de a se simți mândri și fericiți că pot face anumite lucruri așa cum își doresc.

Sursă foto: Pixabay

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.