Sa fiu parinte este minunat. Nu as schimba asta pentru nimic in lume

Au trecut mai bine de doi ani de cand am devenit mamă. Ce a mai trecut timpul.

Când mă analizez mai în detaliu, îmi dau seama cât de mult m-am schimbat de când sunt mamă, cât am evoluat, cum mi-am îmbunătățit felul de a fi, de a mă comporta, modul în care văd lumea și tot ce mă înconjoară și faptul că pot conștientiza mult mai bine decât în trecut emoțiile simțite și astfel să știu cum să acționez atunci când acestea apar. Toată această perioadă de citit, de învățat, de experimentat înainte și după copil a fost, este și va rămâne o perioadă extraordinar de importantă pentru mine, pentru că mă definește.

Mă cunosc mult mai bine, mă apreciez, mă iubesc, mă simt fericită și împlinită, apreciez oamenii de lângă mine și ceea ce avem mult mai mult decât înainte și nu credeam vreodată (pentru că nu aveam de unde ști) că inima, sufletul, corpul sunt capabile de a simți o dragoste atât de mare (adică și mai mare decât înainte de naștere).

Îmi iubesc la nebunie soțul, îmi iubesc părinții, socrii, prietenii, dar pentru fiecare în parte e un alt fel de iubire. Totuși, nimic nu se compară cu iubirea pe care o simt pentru copilul nostru, care îmi inundă tot corpul, mintea și îmi imaginez cum se răspândește dincolo de toate acestea, totul fiind mai profund atunci când îi văd pe cei doi cum se joacă împreună, cum se iubesc, cum învață unul de la celălalt. E ceva ce nu pot exprima și fiecare dintre noi e capabil să simtă, în felul său, iubirea față de propriul copil.

Este o stare euforică aș putea spune. Este minunat să fii părinte, iar acel procentaj de 20% (în viziunea mea) în care se încadrează frica să nu se rănească, responsabilitatea care vine odată cu apariția copilului, frustrarea atunci când nu reacționează cum ți-ai dori, chiar dacă știi că e spre binele lui, oboseala acumulată, nu pot umbri nici măcar o secundă celelalte 80 de procente de iubire nemărginită, bucurie, râs mult, relaxare, joacă, mândrie, împlinire, timp petrecut împreună până la urmă – timp în care observi cu fiecare moment care trece cum cel mic crește sub ochii tăi, cum își conturează personalitatea mai bine, pe zi ce trece devine mai conștient de el și de ce se întâmplă în jurul său, iar cu multă răbdare, atenție, implicare se poate observa cât îl ajută faptul că este îndrumat și nu controlat.

Ideal este să ne gândim ce contează pentru noi cel mai mult în viață, în fiecare moment oportun și în funcție de asta să ne prioritizăm. Să fim mai buni cu noi, cu ceilalți, să apreciem ceea ce avem și ce putem oferi, să ne dăm voie să simțim și să oferim iubire, să ne dăm voie să fim vulnerabili în fața copiilor și să vorbim despre asta, ca să știe că nu e nicio rușine să simțim acele emoții.

E important să fim acolo pentru ei, să le oferim un model de urmat, să îi îndrumăm cât mai bine cu putință, să îi controlăm cât mai puțin, să petrecem cât mai mult timp împreună, să se simtă apreciați, iubiți, respectați, implicați cât mai mult în activitățile comune cu noi.

Să fii părinte nu e ușor, sunt multe momente care ne pot lua prin surprindere pentru că nu am fost pregătiți pentru așa ceva, dar totul merită, totul e MI-NU-NAT. Toate acele momente unice, frumoase, pline de iubire, pline de râsete, de gângurit, de îmbrățisări, de citit, jucat, dansat, alergat ș.a. merită trăite din plin, merită simțite până la ultimul por, până la ultimul mușchi (pe care nu știam că îl avem în corp, dar după atâta joacă uite că pare să ne mai doară ceva în plus acolo).

Sursă foto: Pixabay

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.