Atunci cand ghindele sunt tot ce are nevoie

Astăzi a fost o zi productivă și nici măcar nu am ajuns la jumătatea zilei încă. E bine.

Noi suntem matinali și înainte de ora 8 deja suntem afară. La 14 grade, cu un cardigan lejer și cu ghiozdanul în spate, ne gândim pe unde să o mai luăm și ce activități să mai facem. Se anunță o nouă zi plină.

Cum deja a trecut sezonul merelor de cules din parc, trebuia să ne gândim la o alternativă, așa că uite, avem: frunze, pietre, ghinde, castane sau altceva, sigur mai găsim noi ceva.

De frunze îi pare rău că sunt căzute din copaci și nu se gândește să se joace cu ele sau să le adune, cu pietrele nu are treabă, castanele le-a observat și a decis că nu sunt pentru el, așa că luând prin eliminare, ghindele ocupă un loc fruntaș pe lista de activități când ieșim afară zilele acestea.

Mai bine de 40 de minute, asta am făcut. Înainte să plecăm de acasă l-am rugat să aleagă unde dorește să mergem, la un loc de joacă într-un parc, sau la cules de ghinde într-un alt parc și cum era decis din start pe a doua variantă, așa am făcut.

Ne-am făcut drum spre parcul cu pricina și după intrare, ne aștepta un stejar impunător, iar sub el o mulțime de ghinde, cred că știau că urma să venim la joacă. Cât putea cuprinde cu ochii, ghinde erau peste tot, așa că fără să mai stea pe gânduri, hop și el acolo. Am făcut mâinile căuș și le aduna când la mine, când la tati în palme, apoi a descoperit că mai are niște buzunare la tricicleta pe care o luasem cu noi și să nu rateze niciun spațiu.

Dar uite, m-am gândit eu să-l fac atent, ai un buzunar mic cusut și pe tricou, sus la piept care așteaptă să fie ocupat, așa că săracul buzunar, a dus câte ghinde a putut.

După prima parte în care am stat neclintiți mult timp, a urmat activitatea numărul 2. În acest parc există o trecere de pietoni unde îi place să traverseze singur, pentru că știe și vede că e capabil să traverseze în siguranță fără noi de mână (nu trece nicio mașină pe acolo și e singurul loc unde știe că poate să traverseze fără să fie ținut de mână de mami și/ sau de tati), iar asta îi dă încredere în el și astfel îi crește stima de sine.

Astăzi s-a gândit să facă și o ghindă să traverseze trecerea de pietoni și uite că după ce o arunca, fugea să o recupereze și apoi o făcea să traverseze și în sensul opus, și tot așa.

Înainte de copil, recunosc că nu mă gândeam că există atâtea posibilități de joacă și că poți găsi scopuri secundare multiple unor obiecte pe lângă care trecem zilnic și cărora, din păcate, nu le acordăm suficientă atenție.

Dar copiii ne învață să apreciem orice obiect ne înconjoară și cât timp nu e nimic periculos sau care să deranjeze pe cei din jur, îi putem lăsa să se joace cum simt, așa învață, așa descoperă, așa își cresc nivelul de concentrare (atunci când nu-i întrerupem din ce fac sau să-i ghidăm să se joace cum vrem noi), crește cu timpul și gradul de răbdare și, în timp, toate sunt interconectate.

Întrucât dorim să avem o experiență cât mai ”naturală” atunci când ieșim afară, în parc, nu luăm jucării cu noi (nici când era mai mic, nici acum), așa că ne facem de lucru cu ce găsim la îndemână pe acolo, sau doar stăm pe bancă și mai citim câte ceva în timp ce ia o gustare sănătoasă.

Punem foarte mult accent pe adaptarea lui în funcție de locul unde suntem, pentru a găsi alternative la jucăriile clasice cu care copiii își ocupă timpul, în general, iar în cazul nostru funcționează.

Nu am pus niciodată accent pe jucării, și acasă are puține și ne descurcăm de minune, făcând multe alte activități stimulatoare care îl ajută să se dezvolte pe toate planurile. Am considerat să facem astfel, pentru a-l ajuta să își dezvolte latura creativă mai ușor, pentru o mai bună coordonare mână-ochi, pentru un nivel crescut de concentrare, pentru a experimenta mai multe texturi din natură și pentru a a aprecia ce are la îndemână în acel moment.

Așa că vă îndemn la cât mai multă joacă liberă, fără obiecte artificiale. Copiii cu siguranță vor aprecia.

Sursă foto: Pexels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.