De ce am ales patul Montessori pentru camera copilului

Înainte să ne apucăm de renovarea casei și implicit a celui de-al doilea dormitor ce urma să fie camera copilului, ne-am gândit și ne-am pus pe listă tot ce voiam să schimbăm/ adăugăm, tot ce aveam nevoie pentru noi și pentru el, astfel încât să ne fie cât mai bine, cât mai ușor și să fie totul cât mai durabil, ca să nu schimbăm din nou mobila peste puțin timp.

Așa a fost și în cazul patului ales. Personal nu sunt de acord cu paturile mici pentru bebeluși și pe lângă faptul că există tot mai mulți psihologi care susțin că îi afectează emoțional pe cei mici statul într-un astfel de spațiu restrâns înconjurat de zăbrele, există și multe riscuri de accidentare asociate (CPSC).

Un alt aspect pe care l-am luat în calcul este faptul că după o perioadă mai scurtă sau medie, în funcție de dezvoltarea copilului, patul va rămâne mic și astfel e nevoie de unul nou – alți bani dați, alte măsurători, alte modificări de făcut în cameră, alt timp ocupat și un nou mediu cu care trebuie să se acomodeze copilul, unii copii acceptând greu (sau foarte greu) schimbările.

După ce am făcut toate măsurătorile, ne-am gândit cum să adaptăm mobilierul deja existent cu ce doream să achiziționăm pentru cel mic: un pat, un birou mic și două module care să integreze patul și pianina și totuși să rămână suficient spațiu de desfășurare.

Am încercat să optimizăm spațiul existent cât de mult am putut și pentru a-i oferi un pat sigur pe care să nu fim nevoiți să-l schimbăm într-un an, doi sau altă perioadă de timp, am ales patul tip Montessori. Cu un placaj mic introdus sub saltea sau un cadru de doar câțiva centimetri care să încadreze perfect salteaua, este tot ce aveam nevoie și mult mai mult decât atât.

Încă de la naștere, A. a dormit în camera lui, în patul său, pe saltea de 90×200 cm, cu o barieră de siguranță pe o porțiune de saltea, astfel încât să nu ajungă pe jos în timpul somnului. Pe de altă parte și când a fost cazul să se rostogoleasca în partea cealaltă a patului și să ajungă totuși pe jos, am avut siguranța că nu se va accidenta, iar pe jos având pus și covor din bucăți mari și groase de puzzle, căderea i-a fost atenuată și mai mult.

El a început să stea singur în picioare foarte devreme și a fost minunat să aibe această posibilitate chiar și înainte de etapa mersului, de a coborî și urca în patul său oricând dorea, fără să stăm stresați că e prea înalt, că poate să cadă, că trebuie să fim lipiți de el în preajma patului ca să nu pățească ceva sau că se poate cățăra pe zăbrele (în cazul în care am fi luat pătuț de bebeluș).

Acest model de pat i-a susținut etapa naturală de dezvoltare și i-a oferit încredere în el că poate să meargă când alege, că poate decide când să coboare și să urce singur în pat, să nu se simtă stresat la vederea acestuia și chiar să îi placă să se așeze singur când îl lua somnul. Și acum, seara, când deja urmează ora de somn, scoate o carte și fie o citim în sufragerie, fie la el în pat, iar apoi se întinde pe salteaua sa și așteaptă să îl culc. Se vede că îi place patul său și nu îl percepe ca un ”inamic”, în care să fie ținut doar când doarme.

Pe lângă motivele deja enunțate pentru care am optat pentru acest pat, alăptarea și adormitul pe timpul zilei (somnul de zi) și noaptea au fost și sunt mult mai confortabile atunci când mă aflu întinsă lângă copil.

Înainte să îi luăm patul acesta mă și gândeam cât m-aș chinui ca după ce îl hrănesc și îl adorm, să îl așez în pătuțul de bebeluș și eventual fix în secunda următoare să se trezească pentru că simțea locul schimbat. În plus, pe măsură ce a crescut mi-ar fi fost tot mai greu să mă tot aplec, să îl ridic, să îl alăptez și să-l adorm și apoi să-l las iar în patul său mic, spatele meu cu siguranță nu mi-ar fi mulțumit și nu vreau să știu cât de chinuit s-ar fi resimțit apoi.

Fiecare este liber să aleagă ce consideră mai potrivit pentru camera/ somnul copilului, luând în calcul situația financiară și spațiul de care dispune, însă e important ca înainte de a face o achiziție, să vă gândiți dacă merită pe termen lung și să luați în calcul dezvoltarea copilului care este foarte rapidă. Siguranța lor e cea mai importantă.

Sursă foto: etsy.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.