Cand ai timp sa le faci pe toate?

Primesc des întrebările acestea: Când ai timp să le faci pe toate? Cum te împarți între A., curățenie, gătit și lucrat pe laptop, mai ales că nu lucrezi cât e copilul treaz?

Acasă suntem noi trei (hai patru, că se pune și motanul, deși nu prea ajută prin casă 🙂 ), fără grădiniță, bonă, altcineva care să ne gătească, să ne facă curățenie sau altele prin casă. Totuși, nu mă plâng deloc. Noi ne-am ales așa pentru că putem susține acest mod, împreună, ca o familie.

Adevărul e că nu le fac (chiar) pe toate. Nu am cum, o zi completă are 24 de ore din care dorm destul de multe, că noaptea am nevoie de somn și nu rezist fără, iar pe timpul zilei sunt permanent cu A. acasă sau afară.

Singurele momente în care intru pe laptop ca să mai lucrez ceva sunt cele în care cel mic doarme: o oră înainte de prânz (în zilele în care încă mai doarme, cam dă semne că vrea să renunțe la această oră magică și nu o mai doarme zilnic) și seara după ce adoarme (el la 19:30, maximum 20:00 deja doarme). De obicei până în 23 ne culcăm și noi, ca să ne reîncărcăm bateriile pentru următoarea zi.

În funcție de ce îmi doresc să fac și la ce să lucrez mai întâi, îmi prioritizez anumite activități și în timpul alocat văd ce reușesc să bifez din ce mi-am propus. Nu iese mereu, uneori mi-aș dori să fac mai mult pentru că îmi și place ce fac, dar întotdeauna îmi repet că a fost o zi bună și totuși uite câte am reușit să fac (iar o lista bifată ajută mereu să vizualizați mai bine că ați făcut suficient de multe lucruri într-o anumită zi, chiar și când credeați la prima vedere că nu e așa).

În ceea ce privește gătitul, îl facem împreună în timpul zilei cu toții, sau seara, dacă nu apucăm până se culcă A. Soțul pregătește ceva, eu altceva, iar cât suntem noi implicați în acele treburi, nu uităm să îl implicăm și pe puiul nostru în ele, așa cum putem: îl rugăm să deschidă ușa la frigider, eventual să pună anumite produse pe masă, iar dacă nu dorește să participe așa, stă lângă noi acolo în timp ce îi oferim altă alternativă de joacă: să sorteze paste de diferite forme și mărimi, să le verse dintr-o caserolă în alta, să le întindă pe jos și apoi să le culeagă de pe jos și tot așa.

Copiilor le place să își ajute părinții și se simt respectați și egali cu adulții atunci când îi implicăm în ce facem. E nevoie doar să adaptăm mediul la îndemânarea și înălțimea lor, pentru a le fi ușor să facă anumite lucruri fără a fi puși în pericol și fără a resimți frustrare că ceva nu le iese pentru că nu au încă capabilitatea să facă acel lucru.

Există nenumărate variante de joacă și copiii, cu puține lucruri la îndemână, pot deveni foarte creativi, exersându-și în același timp dexteritatea, îndemânarea, atenția, concentrarea, răbdarea. De asemenea, când simte că nu își mai găsește locul, după o joacă bună, rămâne soțul să continue treaba și eu merg cu el în casă să ne jucăm altceva sau să citim, lăsându-l pe el să decidă ce își dorește să facem împreună.

Cât fac gustări dulci stă lângă mine, în turnul său Montessori ca să vadă bine deasupra mesei și e atent la cum combin ingredientele, îi povestesc ce va ieși din cuptor după ce va fi gata și apoi cu greu, așteaptă să iasă ceva bun din cuptor, ca să mâncăm cu toții la gustare. Între timp, dacă vrea, îl las să înșurubeze/ deșurubeze ce vrea el, să se joace cu niște oale mai mici sau altele.

În ceea ce privește curățenia, am povestit într-un articol mai vechi cum mergea treaba la noi în casă acum un an. Mergea bine și atunci, dar acum ne-am optimizat și mai mult această activitate atât de cuprinzătoare.

Între timp ne-am achiziționat un aspirator robot pe care îl pornește fericit copilul, ca să aspire cât noi facem altele, și o mașină de spălat vase compactă. Bucătăria noastră nu e foarte încăpătoare și totuși am reușit, după multe căutări, să găsim o mașină de spălat vase pe care am pus-o pe blatul de la bucătărie, lângă chiuvetă. Nici că ne doream ceva mai mare, e exact ce aveam nevoie, ca să nu mai spălăm vase după fiecare masă. Cu vasele încărcate de pe parcursul zilei, după cină, A. o pornește singur pe programul care trebuie.

După ce hainele au fost spălate, împreună cu cel mic le pun în uscătorul automat de rufe și apoi le împachetăm împreună: el în lighean peste rufe și eu scoțând câte ceva de sub el. Îmi iau hainele să le împachetez de față cu el, timp în care își face de lucru printre hainele proaspăt uscate sau pe lângă ele, iar dacă simte nevoia de o pauză, mereu i-o acord și iau o pauză de la treabă, citind împreună, jucându-ne diverse sau alergându-ne prin casă.

Ștergem praful și oglinzile împreună, ajutându-mă așa cum poate el mai bine și în eventualitatea în care rămâne ceva de făcut, termin seara după ce se culcă, dar îmi mai ia foarte puțin timp și nu resimt oboseală de la asta.

Iar multele cărți și puținele jucării avute își regăsesc locul lor înainte de somnul celui mic. Am povestit pe larg aici cum abordăm noi această situație, pentru ca cel mic să coopereze și cum ne ajută el să păstrăm ordine în casă chiar și atunci când ne jucăm sau imediat ce am terminat de făcut o activitate.

Consider că cel mai bine e să facem fiecare cât putem într-o anumită zi, fără să ne punem singuri piedici sau presiune suplimentară cu gânduri negative care ne încarcă. Personal am resimțit imediat cum se schimbă starea dacă gândesc pfff, aoleu, iar trebuie să fac treabă în casă. Așa, când s-a făcu ziua de curățenie, ne mobilizăm cum putem cu toții, adaptându-ne din mers la ce avem de făcut și la starea celui mic de implicare. Facem totul împreună, într-o manieră plăcută și relaxată, nesimțind-o ca o treabă.

Vă îndemn să încercați să faceți treabă împreună cu copilul, chiar dacă lucrurile merg mai încet; vă veți conecta mult mai ușor cu el, va fi o experiență plăcută și din care să învețe multe, veți face muncă în echipă, iar el va deveni mai răbdător, mai responsabil și se va simți fericit că e tratat ca un om mare și încrezător că e capabil să facă ce face și mami/ tati, iar treaba în casă nu va mai fi așa stresantă.

 

Sursă foto: Pexels

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.