Inca din prima zi acasa, copilul doarme singur in camera lui

Am auzit și am citit atât de multe situații în care copiilor le e foarte greu să gestioneze schimbarea patului, mai ales după ce o perioadă mai scurtă (pentru unii) sau mai lungă (pentru alții) au dormit împreună cu părinții în același pat (co-sleeping) sau în aceeași cameră, dar în pat separat, încât noi ne-am gândit că cea mai bună variantă în cazul nostru era să îl culcăm pe cel mic de la început în propriul pat, în camera sa.

În cazul nostru a funcționat foarte bine încă de la început și funcționează în continuare.

Singura zi și jumătate în care a dormit în aceeași cameră cu mine a fost imediat după naștere, la maternitate, până în momentul externării.

Mi-am dorit extrem de mult să am bebelușul lângă mine într-un loc totuși necunoscut, ca să mă bucur de fiecare moment alături de el, să îl observ, să îl pot ține în brațe cât puteam de mult și să îi pot satisface nevoile fiziologice ori de câte ori avea nevoie, fără să îmi fac griji că ar fi putut primi lapte praf pentru hrănire sau să se simtă stresat și agitat dacă nu mă simțea/ auzea lângă el.

Deși nu am împărțit patul sau camera pe timpul nopții acasă, niciodată nu mi-am lăsat copilul (pe când era bebeluș sau mai mare) să plângă, să mă aștepte fără rezultat, să strige fără să vin ca răspuns la nevoile lui.

Noi dormim cu ușile închise la toate camerele, pentru că avem motan și nu doarme cu noi în cameră, așa că, pentru a fi sigură că îl aud noaptea, deși am somnul destul de ușor, ne-am achiziționat un baby monitor. Toamna trecută s-a stricat primul monitor cumpărat și pe timp de toamnă și iarnă am mers la el ori de câte ori a fost nevoie, auzindu-l prin ușă, dar cum s-a făcut vară anul acesta, din cauza zgomotului infernal cauzat de mașinile care trec pe bulevardul din fața ferestrei, am cumpărat unul nou și mai ieftin decât cel anterior și pare că își face toți banii.

De fiecare dată când cel mic se trezește noaptea, mă duc la el în cameră, îl ajut să își facă nevoile la oliță atunci când e cazul și apoi îl pun înapoi în săculețul de dormit, la somn. Indiferent de vârsta sa (la 2, 3, 6 luni sau 2 ani), așa am făcut în fiecare noapte (în cazuri în care se trezește; au fost și multe nopți în care a dormit buștean până dimineață), astfel încât el știe că eu vin la el când are nevoie și după ce adoarme merg înapoi în dormitorul nostru.

După ce am abordat în profunzime teme precum dormitul împreună, orele de somn ideale pentru bebeluș noaptea, ciclurile de somn și altele, mi-am dat seama pe parcurs că am făcut o alegere foarte bună, deoarece copiii au somnul împărțit în cicluri de somn de câte 45 – 50 de minute în medie, iar apoi există o perioadă de somn foarte ușor în care există tendința de trezire a celui mic.

Sunt convinsă că dacă ar fi dormit cu mine/ noi în pat, după fiecare ciclu de somn s-ar fi întors spre mine ca să îl alăptez pentru a readormi, simțindu-mă acolo, ceea ce ar fi dus la un somn foarte fragmentat. Așa, fiind în camera lui, eventual scoate vreun sunet mic ca și cum ar vorbi în somn, se întoarce pe partea cealaltă și adoarme imediat, fără treziri dese care să îi afecteze calitatea somnului.

E așa de bine ca fiecare să fie cu camera lui – avem un somn mult mai odihnitor așa, nu stau cu grijă că există riscul de accidentare (fie dacă era în pat cu zăbrele, fie dacă ar fi dormit cu noi în pat și eventual să-i fi venit pe față pilota sau vreunul din corpurile noastre grele), iar noi ne putem păstra cu ușurință intimitatea (până și motanul are camera lui 🙂 având acces doar în sufragerie și baie).

Pe de altă parte, această organizare ne ajută să ne putem oferi și timp pentru alte lucruri seara, fără să îi fie lui deranjat somnul dacă ar simți mișcare prin cameră – el se culcă devreme de când era bebeluș și și-a păstrat cu ajutorul nostru același program de somn (în jur de 19:30, maximum 20:00 deja e în lumea viselor) – vin prieteni în vizită la noi, mâncăm cină cu toții și după ce se culcă A. ne putem juca vreun boardgame ceva sau doar să povestim, fie lucrez la laptop (blog, scris, cursuri, Usborne sau altele), fie citesc, serial, exerciții de stretching sau pur și simplu doar stau.

Nu consider că e o abordare greșită dacă părinții aleg să își culce copilul în același pat cu ei, sau în aceeași cameră (pat separat), însă, în funcție de cum își alege fiecare modalitatea de a se culca, asta poate influența calitatea somnului întregii familii pentru o anumită perioadă de timp.

Sursă foto: Pexels

______________________________

Mai puteți citi:

De ce am ales patul Montessori pentru camera copilului

Sa fiu parinte este minunat. Nu as schimba asta pentru nimic in lume

Cum arata o zi obisnuita din viata noastra (fara ecrane incluse)

Ce cuminte este copilul tau…Cum faci asta?Bebelusii si animalele de companie – motive pentru care e ideal sa creasca impreuna

Mai mult timp liber, mai mult timp de calitate petrecut impreuna

Nu uitati de voi!

Activitati de interior cu copiii mici pentru momentele cand este prea frig afara

Imbracamintea bebelusului in functie de anotimp

Prima plimbare a bebelusului (…si urmatoarele)

Pregatirea camerei pentru nou-nascut

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.